Norsk miljardär misstänkt för mord

Polisens tekniker undersöker parets bostad i Löreskogen i Norge. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix / TT / kod 20520

Uppdaterad: 28 april, 2020 13:15

Den norske miljardären Tom Hagen misstänks för mord alternativt medhjälp till mord på sin fru Anne-Elisabeth Hagen, som varit försvunnen i över ett år.

Tom Hagen greps under tisdagsmorgonen när han var på väg att lämna sin bostad för att åka till jobbet, skriver den norska tidningen VG.

Flera bilar spärrade av en gata i Lørenskog utanför Oslo och polis fanns kort efter gripandet på plats både vid Hagens bostad och hans arbetsplats.

– Polisen har gripit Tom Hagen, misstänkt för mord eller medhjälp till mord på sin fru Anne-Elisabeth Hagen, säger Ida Melbo Øystese, polismästare i polisdistrikt Øst, på en pressträff.

Polisens pressträff.
Ida Melbo Øystese och Tommy Brøske
Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix/TT

Gripandet är ett resultat av en bred efterforskning där bevisen styrkts över tid, säger hon.

Enligt VG ar hemliga efterforskningar och avlyssning i Tom Hagens hus pågått sedan i somras. Polisen har också avlyssnat hans telefon, något som Tom Hagen gett sitt samtycke till efter hans frus försvinnande.

Försvinnande hemlighölls

Anne-Elisabeth Hagen försvann från sin bostad i Lørenskog utanför Oslo 31 oktober 2018. Teorin om att hon kidnappats för ekonomisk utpressning var länge huvudspåret då hennes make fått hotfulla brev och krav om nio miljoner euro i kryptovaluta skickade till sig.

Polisen hemlighöll försvinnandet i flera månader, ända fram till 9 januari 2019 med rädsla för att Anne-Elisabeth Hagens liv var i fara.

Gärningspersonen eller personerna tros ha förberett sig i månader innan de slog till och personer som utgett sig för att vara kidnappare har varit i kontakt med familjen och polisen via digitala plattformar. De har talat norska och gett information som bara de som tog henne kan veta, har polisen tidigare sagt.

Kidnappning till mordmisstanke

Tiden har gått utan några spår efter Anne-Elisabeth Hagen och polisens huvudteori ändrades i somras från att hon var kidnappad till att hon bragts om livet.

– Sannolikheten att hon är i livet är liten, sade polisinspektör Tommy Brøske på en pressträff förra sommaren.

Teorin baseras på att inga livstecken från Anne-Elisabeth Hagen uppvisats sedan ett telefonsamtal samma dag som hon försvann. Polisen har också påpekat att de som utgett sig för att vara kidnapparna inte varit särskilt samarbetsvilliga.

Kan inte utesluta fler inblandade

Fler än Tom Hagen har inte gripits under dagen i ärendet.

– Vi kan inte utesluta att fler personer kan gripas, säger Åse Kjustad Eriksson åklagare vid polisen.

Kjustad Eriksson vill inte gå in på vad som fått polisen att fatta misstankar mot Tom Hagen.

– Men vi har fått klarhet i fler och fler saker och en samlad bedömning gör att det lett till en misstanke om mord.