Nordstedts hoppar av Bokmässan

Uppdaterad: 28 april, 2020 13:22

Bokmässan som hålls i Göteborg varje år påverkas även den av coronaviruset. Under tisdagen bestämde Nordstedts förlag att de inte kommer att medverka på årets mässa.

– Vi vill genomföra en bokmässa som är rolig, trygg och säker, men det kan vi inte i år, säger Olle Lidbom, kommunikationschef för Norstedts Förlagsgrupp, till Kulturnyheterna.

 

Nordstedts förlag kommer alltså inte medverka på mässan i år. Inte heller Rabén & Sjögren och B.Wahlström, och sex andra förlag som ingår hos Nordstedts förlag.

– Det har inte varit ett lätt eller roligt beslut, men vi kan inte med trovärdighet säga till våra kunder och författare att allt är som vanligt och att de ska boka biljetter, resor, hotell och planera sina författarsamtal, säger Lindblom till kulturnyheterna.

 

Mässan är en av de större händelserna som sker i Göteborg varje år. Varje år har mässan haft flera tusen besökare. I år är dock mässan hotad av coronaviruset och många i förlagsbranschen är oroliga. Bokmässan har också fått kritik för att de trots coronavirus och restriktioner tänkt genomföra mässan på ett eller annat sätt. Arrangörerna har presenterat två förslag: att mässan blir av i fysisk form men med vissa restriktioner eller att den arrangeras digitalt.

Olle Lindblom menar att de fått för lite information vad en digital mässa skulle innebära och vill inte medverka i någon fysisk mässa.

– Vi tackar ju nej till det som arrangörerna har presenterat som plan A. När det gäller plan B känner vi att vi har för lite information. Vi tycker ju att bokmässan ska vara en fysisk mötesplats. Vi siktar på 2021 och en fortsatt bra dialog med mässan kring det.

Bokmässan kommer att hållas i Göteborg den 24 – 27 september

Källa: SVT nyheter