Öppningsplaner på gång i Europa

Öde gator i Paris. Foto: AP Photo/Thibault Camus/TT

Uppdaterad: 28 april, 2020 14:44

Österrikes hotell får slå upp dörrarna igen om en månad efter coronakrisen. Ungern börjar sin återöppning nästa vecka och i Frankrike och Spanien väntar besked under tisdagen.

Ändå varnas också för att öppnandet kan gå för fort.

Vid 15-tiden på tisdagen ska Frankrikes premiärminister Édouard Philippe tala till parlamentet om hur den franska regeringen har tänkt sig att öppna upp landet igen.

Med över 20 000 döda är Frankrike ett av Europas värst coronadrabbade länder. Stängningen av skolor, arbetsplatser och restauranger har samtidigt slagit hårt mot ekonomin.

– Viruset gillar inte den franska livsstilen, konstaterade president Emmanuel Macron i förra veckan efter ett krismöte med hotell- och restaurangsektorn.

Emmaunel Macron
AP Photo/Christophe Ena, Pool /TT

Macron har tidigare utlovat att bland annat skolorna ska börja öppna igen från den 11 maj. Nu väntar också besked om olika former av butiker och när och var allmänheten ska behöva använda ansiktsmask.

Fler får samlas

I Österrike — som stegvis redan öppnat upp under två veckors tid — gav myndigheterna nya klartecken under tisdagsmorgonen.

Den 29 maj kommer landets hotellnäring att få ta emot kunder igen efter coronarestriktionerna, meddelar turistminister Elisabeth Köstinger på en presskonferens i Wien. Som planerat får dessutom landets restauranger och barer öppna på nytt från den 15 maj.

Från och med fredag kommer dessutom sammankomster med upp till tio personer att tillåtas — och 30 personer vid begravningar.

“Ännu inte över”

Även i Spanien väntas regeringsbesked under tisdagen om hur samhället ska börja öppnas igen. I Ungern skriver i sin tur tidningen Magyar Nemzet om lättnader från och med nästa vecka, bland annat i form av fler öppna butiker, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Det är många länder som nu diskuterar olika tidsplaner, konstaterar inrikesminister Mikael Damberg (S) som under tisdagen diskuterade läget på ett webbmöte med sina kollegor från övriga EU.

Försiktigheten är ändå stor. Från Tyskland rapporteras om en ny och oväntad uppgång i hur många som varje smittad beräknas sprida viruset vidare till.

– Har man inte kontroll på smittspridningen när man häver restriktionerna så kan man hamna i ett komplicerat läge. Det tror jag många är medvetna om just nu, säger Damberg.

Wien, Österrike
Foto:AP Photo/Ronald Zak/TT

– Det är verkligen ännu inte över, varnar Österrikes hälsominister Rudolf Anschober på sin presskonferens i Wien enligt tidningen Kurier.