“Det är definitivt inte över”

FR V Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef, Socialstyrelsen, Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten OCH Thomas Lindén, avdelningschef, Socialstyrelsen under onsdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten. Foto Anders Wiklund / TT

Uppdaterad: 29 april, 2020 15:21

Onsdagens presskonferens: 107 nya dödsfall i Sverige. Totalt 20 302 fall. Det senaste dygnet har antalet fall ökat med 681. 1 435 personer har vårdats på IVA. 

– Det här är definitivt inte över, det här är ett virus som vi kommer behöva leva med ett tag, säger Anders Tegnell.

Folkhälsomyndigheten uppmanar fortfarande människor att stanna hemma vid minsta symtom. Fortsätt att tvätta händerna och vara noga med hygienen. En särskild uppmaning riktas till gravida.

 

Tegnell säger också att det ser ut som att epidemin börjar skifta fokus lite från Stockholm. Andra regioner börjar se fler fall. Halland har de senaste dagarna börjat få betydligt fler fall, och ett liknande mönster går att se i Värmland.

 

Socialstyrelsen betonar att akut och nödvändig vård finns och fungerar, och att det är viktigt att fortsätta söka vård när man behöver. Antalet intensivvårdsplatser fortsätter öka, från gårdagens 1085 till dagens 1096. 

 

– Trots att kurvorna gör att själva sjukdomen ser ut att avta, så kommer sjukvården fortsätta att vara ansträngd. Ansträngningsgraden kommer ligga några veckor efter de siffror som vi ser här, säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen. 

 

 Skyddsmaterial

– Vi börjar få in skyddsmaterial mer och mer, berättar Taha Alexandersson, stf krisberedskap för Socialstyrelsen. 

 

Det finns resurser för att flytta patienter vid behov, bl.a. med hjälp av Försvarsmaktens helikoptrar. Men ännu har det inte behövts, enligt Socialstyrelsen.

 

– Det är inte så stort antal patienter som har behövt flyttas mellan regioner ännu, säger Taha Alexandersson.

 

 

Barn och skola
– Det finns anledning att påpeka att barn har både en rätt och en skyldighet till skolgång och om en sådan strategi om att hålla barnen hemma skulle fungera skulle det nödvändiggöra att man också skär av barns andra sociala kontakter – fritidsaktiviteter och kamrater, under hela dygnet och under lång period. Vägt mot att risken att bli smittad av barn är låg, så blir det en orimlig balans. Även barn till personer i riskgrupper ska vara i skolan, säger Thomas Lindén.

 

Lindén påpekar också på presskonferensen att det dokument om särskilda riskgrupper som Socialstyrelsen för några veckor sedan publicerat, inte gäller barn.