Frilansjournalister får krisfond

Av 1665 frilansmedlemmar i SJF uppgav 44 procent att de redan har förlorat uppdrag. Foto: TT

Uppdaterad: 29 april, 2020 11:07

Coronakrisen har slagit hårt mot frilansjournalisterna. Nu inrättar Svenska journalistförbundet (SJF) en krisfond på 2,5 miljoner kronor till de egenföretagande frilansjournalister som behöver extra ekonomiskt stöd.

– Läget är kritiskt för en stor grupp av våra frilansmedlemmar. När en förändring går så här fort finns det ingen möjlighet att hinna ställa om. Många frilansar omfattas inte heller av de sociala skyddsnäten, utan står helt på bar backe. I en sådan situation känns det viktigt att verkligen göra vad man kan. Därför har vi startat den här fonden, säger Journalistförbundets vice ordförande Tomas Backlund på SJF´s hemsida.

 

I en undersökning av SJF från mars i år visade det sig att nästan hälften av alla frilansjournalister som är med i SJF, blivit av med sina uppdrag. En tredjedel av dessa medlemmar saknar också ekonomin att täcka upp för uteblivna uppdrag. Nu kan de som söker stipendium få ett bidrag på 10 000 kronor. Något som man på SJF anser inte borde behövas egentligen.

 

– Å ena sidan är jag stolt över att vi kan göra det här. Å andra sidan är det verkligen ledsamt och allvarligt att det ska behövas. Vi kommer fortsätta göra vårt yttersta för att politikerna ska fatta beslut som gör att frilansar omfattas av statligt stöd på ett fungerande sätt. Det är det enda rätta, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.

Beslutet att inrätta en krisfond för frilansar togs av Journalistförbundets styrelse 24 april 2020. På grund av det exceptionella läget tas de 2,5 miljoner kronorna från Journalistförbundets konfliktfond för att stötta frilansande medlemmar. Det är även möjligt för enskilda personer, företag eller organisationer att skänka pengar till krisfonden.