Nytänkande i filmindustrin under coronatider

Bild: TT

Uppdaterad: 29 april, 2020 12:30

I filmindustrin ser vi just nu stängda biografer och framskjutna premiärer och under den rådande coronakrisen har flera branscher tvingats till nytänkande.

I april 2020 skulle den 25:e James Bond- filmen, som även skulle bli Daniel Craigs sista, No Time to Die haft premiär, men den har nu skjutits upp till november i förhoppningarna om att biografer då står öppna igen. Den enda tillgången vi har till ny film idag är Netflix-originalen som ofta snabbt faller i glömska och sällan kammar hem bra recensioner eller nomineringar.

 

Även flera stora filmfestivaler runt om i världen har fått ställa in i år. Youtube har annonserat att dom kommer att streama filmer från 20 av världens största musikfestivaler. Bland dessa festivaler ser vi bland annat Cannes och Sundance. Detta kommer ske under namnet We Are One festival. Festivalen kommer att vara gratis och går av stapeln 29 maj. Alla intäkter kommer att gå till bekämpningen av covid-19.

 

Detta har fått Oscarsakademien att tänka om, och de presenterar nu ett gäng nya regler och bestämmelser inför 2021 års Oscarsgala. Bland annat handlar det om att streamade filmer nu får chansen att bli nominerade, dock bara tillfälligt tills biograferna i USA är öppna för besökare igen. Detta beror framförallt på att inga filmer idag kan ha premiär på biografer och att hela filmindustrin står still.

 

En stor ändring i kategorin för Bästa internationella film är att alla jurymedlemmar nu kommer ha möjligheten att streama filmerna, vilket innebär att flera internationella filmer faktiskt blir sedda innan en nominering eller vinnare utses. De medlemmar som vill rösta i kategorin måste gå med på att se ett visst antal filmer för att få lägga sin röst.

 

Ljudpriserna kommer också ändras och det totala antalet priser kommer att minska från 24 till 23. Detta efter att Bästa ljudredigering och Bästa ljudmix slås ihop till ett pris; Bästa ljud. Även kraven för att vara med och tävla i kategorien Bästa originalmusik ändras. Den nya bestämmelsen säger att minst 60% av musiken (80% i uppföljare) måste vara nyskriven till filmen.

 

Källa: Cnet