Region Skåne: “Faran är inte över”

Fortsätt att hålla avstånd, uppmanade regiondirektör Alf Jönsson på Region Skånes presskonferens på onsdagen. Bild: TT

Uppdaterad: 29 april, 2020 12:29

Skånes lugna smittspridning av coronaviruset jämfört med andra områden i Sverige väcker uppmärksamhet i landet. Samtidigt manar Region Skåne till uthållighet.

Faran är inte över, säger regiondirektör Alf Jönsson.

På Region Skånes presskonferens i Malmö berättade regiondirektören Alf Jönsson att man har haft ett möte på onsdagsmorgonen med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Folkhälsomyndigheten. Med var även representanter från Malmö stad och Helsingborgs stad.

 

Alla Sveriges kommuner ville få information om hur vi jobbar i Skåne och vilka åtgärder vi har vidtagit för vårt samarbete mellan kommuner. Vilka åtgärder vi har gjort i Skåne för att nå de resultat vi hittills har nått, säger regiondirektör Alf Jönsson.

 

En bra informationsspridning och det geografiska läget i landet är aspekter som har bidragit till den lugna smittspridningen i regionen, uppger Jönsson.

 

Vi är lyckligt lottade i Skåne. Vi är i en ände där Danmark är stängt, säger regiondirektören.

 

Han beskriver det som ett maratonlopp och uppmanar människor att hålla sig hemma under kommande långhelg.

 

Vi har sprungit en bit på vägen. När man framgent kommer att komma halvvägs har vi hälften kvar. Den förhållandevis låga utvecklingstakten vi har haft i Skåne kan snabbt raseras om vi ändrar vårt beteende. Om vi inte håller i, håller ut och håller avstånd, säger Alf Jönsson.

 

Totalt har 66 människor som konstaterats smittade med covid-19 avlidit i Skåne, enligt tisdagens statistik. Antalet konstaterade fall uppgår till 717 och 87 personer vårdas på sjukhus, varav 22 i intensivvård.

 

Prognosen är fortfarande att Skåne kommer att nå toppen vad gäller vårdbelastning i slutet av maj.