Sjuksköterska död i covid-19 – Karolinska utreds

Skyddsombud på arbetsplatsen anmälde dödsfallet till polisen eftersom de menar att skyddsutrustningen på avdelningen inte lever upp till de krav som Folkhälsomyndigheten ställer. Bild: Arkivbild TT

Uppdaterad: 29 april, 2020 11:46

Åklagare utreder om en sjuksköterska på Karolinska Universitetssjukhuset avled i covid-19 på grund av för dålig skyddsutrustning. Sjuksköterskan som var i 40-årsåldern avled hastigt efter att själv ha testats positivt.

En förundersökning om dödsfallet har inletts om misstänkt arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.

 

Sjuksköterskan arbetade på sjukhuset i Huddinge med att vårda patienter sjuka i covid-19. Sjukhuset har i en kommentar till Aftonbladet uppgett att hon testade positivt för viruset den 17 april. Sedan insjuknade hon och avled efter fyra dagar i sitt hem.

 

Skyddsombud på arbetsplatsen anmälde dödsfallet till polisen eftersom de menar att skyddsutrustningen på avdelningen inte lever upp till de krav som Folkhälsomyndigheten ställer.

 

Kammaråklagare Jennie Nordin vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål säger att anmälan gjordes i fredags den 24 april.

 

Inledningsvis vill jag höra skyddsombuden för att få lite mer omständigheter kring vad deras anmälan avser, säger Jennie Nordin.

 

Vad för typ av utrustning som saknades och om sjuksköterskan arbetade utan skydd är frågor som hon vill ha svar på. Åklagaren kommer också att utreda vilken dödsorsaken var.

 

Dödsfallet utreds som ett arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död, vilket är vanligare vid olyckor på byggarbetsplatser eller industrier. Att utreda brott på en vårdavdelning där någon misstänks ha avlidit av en infektion är ovanligt.

 

Jag har aldrig varit med om det tidigare, säger Jennie Nordin. När vi utreder det kommer vi att titta brett på vilka som i sådana fall kan hållas ansvariga för att man gjort avsteg från skyddsutrustningen. Men vem det är och var det ansvaret ligger kan jag inte svara på i dag, säger hon.

 

Karolinska universitetssjukhuset vill inte svara på några frågor om fallet utan skriver i en kommentar till TT:

 

“Sjukhuset följer rekommendationer för skyddsutrustning från Folkhälsomyndigheten och WHO. I övrigt hänvisar vi till polisen för att inte förekomma den pågående förundersökningen. Vi har inga fler kommentarer i ärendet.”

 

Det finns ingen misstänkt person i dagsläget.