Hagens advokat: Förväntar mig att han släpps

Tom Hagens advokat Svein Holden vid polisstationen för möte med sin klient Tom Hagen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix / TT

Uppdaterad: 29 april, 2020 13:32

Miljardären Tom Hagen misstänks för att ha dödat sin fru och iscensatt en avancerad kidnappning för att vilseleda polisen. I dag avgörs om han ska häktas eller inte.

Underlaget är “mycket tunt”, enligt Hagens advokat som anser att hans klient ska släppas.

Fallet med den försvunna miljardärsfrun Anne-Elisabeth Hagen tog en ny vändning när hennes make Tom Hagen greps av polis strax utanför sitt hem i Lørenskog i tisdagsmorse, misstänkt för mord eller medhjälp till mord.

Hagens hus har spärrats av efter gripandet och polis och hundpatruller har gjort eftersökningar i och utanför huset. Polisen har också varit på hans arbetsplats och setts vid hans stuga, rapporterar NTB.

 

Hagen själv förnekar brott. Hans advokat Svein Holden är hoppfull inför dagens häktningsförhandlingar i Nedre Romerike tingsrätt i Lillestrøm, och säger sig ha fått full insyn i all dokumentation i utredningen.

– Enligt min uppfattning är detta ett mycket tunt underlag för ett gripande, säger Holden till NTB. 

– Jag förväntar mig att tingsrätten kommer att släppa honom fri.

Nära kontakt

Försvinnandet klassades under flera månader som en kidnappning och enorma resurser lades på att hitta Anne-Elisabeth Hagen, men utan resultat. Tom Hagen hittade nämligen ett hotbrev med ett krav på en betalning av miljontals kronor i kryptovaluta samtidigt som han upptäckte att hans fru var försvunnen, enligt egen utsago. De så kallade kidnapparna har också använt sig av en digital plattform för att kommunicera med polisen och familjen Hagen.

 

Polisen ansåg att det var omöjligt att norska kriminella hade kapaciteten att genomföra ett liknande brott och riktade blickarna mot kriminella miljöer utomlands. FBI i USA, brittisk och tysk polis har varit inkopplade i fallet, liksom svensk och dansk polis, skriver tidningen Dagbladet.

Platser i Danmark där källor uppgett att Anne-Elisabeth Hagen hölls har genomsökts. Norsk polis har flera gånger varit i Sverige under ärendets gång och svensk polis har varit i nära kontakt med utredarna.

Ändrade teori

Anne-Elisabeth Hagen försvann i slutet av oktober 2018. Blodspår hittades inne i huset, buntband utanför och polisen misstänkte att hon förts bort mot sin vilja i en bil.

Förra sommaren ändrade polisen sin huvudteori från att hon blivit kidnappad till att hon dödats. Enligt tidningen Verdens Gang riktade polisen redan då misstankarna mot hennes make och satte in avlyssning i Tom Hagens bostad.

 

Polisen misstänker att Tom Hagen mördat sin fru och att han sedan har försökt vilseleda polisen. Han har flera gånger skickat mejl till polismyndigheten med teorier om potentiella gärningspersoner, skriver VG.

“Tunt underlag”

Men breven, kidnapparna och kommunikationen med dem misstänks alltså vara fabricerade av Tom Hagen.

– Det har inte varit en reell förhandlingsmotpart eller fråga om reella förhandlingar, sade polisinspektör Tommy Brøske efter gripandet på tisdagen.

 

Polisen har inte uttalat sig om några troliga motiv i ärendet.

Åklagaren kommer yrka att Tom Hagen häktas i fyra veckor. Häktningsförhandlingen i Nedre Romerike tingsrätt i Lillestrøm startade klockan 12 på onsdagen.