SVT presenterar eget Eurovision-program

Bildkälla: Wikimedia

Uppdaterad: 29 april, 2020 14:01

Varje år samlas miljontals tittare ifrån hela världen spänt framför TV-apparaterna för att följa den årliga finalen i Eurovision Song Contest. Men till följd av den rådande coronakrisen meddelades det i mars att årets festival i Rotterdam blev inställd. Men för Sveriges alla ESC-fans kommer det nu att finnas ett substitut för att bota sitt Eurovisionssug.

Den 16 maj skulle årets upplaga av Eurovision Song Contest gå av stapeln, men som med mycket annat har även detta tvingats ställas in på grund av covid-19.

 

SVT har sedan tidigare meddelat att dom kommer att sända någon form av ESC-underhållning, och under gårdagen presenterades flera av programmen som kommer att visas under den så kallade Eurovisionveckan.

 

Den 9 maj kommer ”Inför ESC” att visas där David Sundin och Christer Björkman presenterar de 41 bidrag som skulle tävlat i år. Där kommer svenskarna att få rösta fram 25 finalister.

 

Därefter kommer ”Sveriges 12:a” sändas den 14 maj, med Sarah Dawn Finer som programledare. Programmet kommer visa de 25 bidragen som svenskarna röstat fram och tittarna får då rösta fram sin favorit. Detta kommer bli som en inofficiell festival eftersom det endast sänds i Sverige, men kan ses som lite av ett plåster på såren för alla ESC-fantaster.

 

Den 16 maj, alltså när den riktiga finalen skulle ha varit, kommer ”Eurovision: Europe shines a light” att visas på SVT1 och SVT-play. Programmet kommer att vara en två timmar lång hyllning till de artister som skulle ha tävlat i Rotterdam och kommer att sändas i hela Europa. Programmet kommer att ledas av samma programledare som skulle ha lett den riktiga finalen.

 

Förhoppningsvis blir detta ett plåster på såren för alla de ESC-fantaster som i år inte får uppleva sin älskade musiktävling.