The Rolling Stones nya singel gör ingen besviken

Bilden är ett montage. Fotot: Chris Pizzello/Invision/AP/TT

Uppdaterad: 29 april, 2020 15:34

The Rolling Stones imponerar stort med deras första originallåt sedan 2012. “Living in a ghost town” är baserad på inspelningar från 2019 och slutfördes av de snart 80-åriga legendarerna i år – på distans.

”Living in a ghost town” sätter ton och text på känslan av övergivenhet och nostalgi av en svunnen tid som inte längre finns. Hela låtens koncept förstärks med återkommande moll-ackord och bluestendenser. Att den också släpps mitt i en pågående pandemi, där stora delar av världen har stannat upp, gör att den träffar mitt i prick hos lyssnaren med den slagkraftiga titeln och upprepade raden – ”Living in a ghost town”.

I en värld som känns oförutsägbar och främmande kan det vara en tröst att en sak aldrig verkar ändras – Mick Jaggers råa, åldersoberoende röst. Som vanligt hör man inte alltid orden han sjunger, men det spelar inte någon roll – det är en ljuvlig lyssning ändå. Utan vidare bakgrundsinformation skulle bandets nya singel lika gärna kunna platsa på det kritiserade albumet ”Dirty work” från 1986. Den 35 år långa skillnaden spelar ingen roll – Jagger låter precis likadant då som nu. Även Keith Richards, 76 år gammal, riffar på som vanligt med några välplacerade licks här och var.

Soundet på singeln går åt ett groovy håll, med en rytmisk energi som gör det svårt att inte gunga med. Det ödesdigra munspelet ackompanjerat med en stämningsfull bakgrundskör bidrar till att en dystopisk känsla infinner sig hos lyssnaren.

Trots att ”Living in a ghost town” inte är en chockerande och överväldigande upplevelse för varken den nya lyssnaren eller den inbitna fanatikern, finns det inget med låten som är tråkigt. De tassar in på reggaescenen redan från låtens start med en blygsam baktakt, vilket visar sig vara ett lyckat recept.

I en uppochner-vänd värld som står inför en oviss framtid är det en sak som är betryggande att veta – att Stones alltid är Stones.