USA-korrespondenten om Bidens kvinnliga vice president-kandidater

FOTO: TT/Sveriges Radio

Uppdaterad: 29 april, 2020 15:15

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden har lovat att välja en kvinna som vicepresident om han vinner valet i höst. 78-åriga Biden skulle då bli den äldsta presidenten i USA:s historia vilket gör valet av vice president till extra intressant.

– Han vinner nog röster, snarare än förlorar, på att ha en kvinnlig vice president. Samtidigt är det så väntat att det kanske inte kommer ha så stor effekt, säger Sveriges Radios Washingtonkorrespondent Kajsa Boglind.

Globalt verkar de flesta sittande regeringarna bli mer populära under coronakrisen. Samma sak gäller i USA där president Donald Trumps förtroendesiffror har ökat en del under våren. Däremot har den förre vicepresidenten Joe Biden en klar ledning i opinionsmätningar mot Trump. Under de senaste 20 åren har ingen annan haft en så stor ledning mot en sittande president.

 

För en månad sedan lovade Biden att utse en kvinna som vice president. Kajsa Boglind förklarar att kvinnor är en viktig väljargrupp för demokraterna och att partiet hoppas kunna skapa extra entusiasm i den gruppen genom den första kvinnliga vice presidenten i USA.

 

– Många väljare hoppades på en kvinnlig presidentkandidat och med en kvinnlig vice president vill han mildra den besvikelsen. Då kanske också extra många går ut och röstar i höst. Amerikanska val handlar ofta om vem som kan få ut flest väljare till vallokalerna.

 

Det skiljer inte många år mellan Trump, 73, och Biden, 78. Men Boglind påpekar att det är en ovanligt hög medelålder och för Bidens del kan det bli extra viktigt med val av vice president.

 

– Han är ju gammal och tillhör därmed en riskgrupp i coronatider. Det är inte alls otroligt att en vice president skulle behöva rycka in, om inte annat tillfälligt.

 

Hur löftet om en kvinna vid hans sida påverkar väljarnas röster återstår att se. Boglind tror att det kan vara till hans fördel.

 

– Min bild är att demokratiska väljare tycker att det är viktigt med en kvinna. Men även en och annan republikan kanske kan bli nyfiken på något nytt som till exempel en kvinnlig vice president. Samtidigt är det så väntat så det kanske inte kommer ha så stor effekt.

 

De kandidaterna som Boglind uppfattar som starkast är bland annat Kamal Harris, Kalifornien-senatorn som också aspirerade till att bli partiets kandidat till presidentposten tidigare. Även Gretchen Whitmer som är guvernör i Michigan och Stacey Abrahams som var nära att vinna guvenörsvalet i Georgia i mellanårsvalet.

 

Klicka här nedan för att se tio kandidater till posten som Joe Bidens vice president.

 

Kvinnorna som kan bli Joe Bidens vice president