Valborg i Göteborg under corona: ”Fira förnuftigt”

Allmänna rekommendationer från Västra Götalandsregionens Smittskydd är att inte samlas i stora grupper och att hålla några meters avstånd mellan grupper. FOTO:TT

Uppdaterad: 29 oktober, 2020 13:12

De flesta valborgsfiranden för i år är inställda. Ändå finns risken att mycket folk kommer samlas ute under morgondagen. Staden uppmanar nu till att fira förnuftigt och hålla avstånd.

Många helgdagar med sol och värme är på väg och redan nu är många ute och njuter av Göteborgs fina utemiljöer.

 

Allmänna rekommendationer från Västra Götalandsregionens Smittskydd är att inte samlas i för stora grupper och att hålla avstånd till varandra. Rekommendationen gäller dagtid såväl som kvällstid och inte bara i parker och naturområden utan överallt, både inomhus och utomhus.

– Nu när det börjar bli soligt och varmt ute så ökar också utelivet, säger Fermesk Dello, kontaktcenter på Göteborgs Stad.

– Staden har gått ut med att man ska undvika att samlas i populära parker som till exempel Slottsskogen och Botaniska trädgården för att minska smittspridningen.

 

Inställda helgaktiviteter

Organiserade aktiviteter på allmänna platser under kommande helger som har bedömts locka folksamlingar är inställda, till exempel Valborgsfirandet i Slottsskogen. Detta efter det allmänna förbudet från regeringen mot folksamlingar över 50 personer.

– Det handlar dels om att minska åkandet i kollektivtrafiken, och dels att man helst ska hålla sig i de parker och utemiljöer som finns där man bor istället för att åka till de populära parkerna, säger Fermesk.

 

Park- och naturförvaltningen har nu satt upp fysiska skyltar i parker där det rör sig mycket folk som uppmanar att hålla avstånd mellan varandra. De menar att fysiska skyltar är mest effektiva för att få folk att lyssna. Uppdaterad information med nya rekommendationer angående covid-19 publiceras även i deras Facebookgrupp.

 

Njut av ditt närområde

Göteborgs Stad uppmanar nu på sin hemsida till den som inte bor i centrum att gärna gå ut i parker och andra utemiljöer i ens närområde, istället för att besöka de centrala parkerna. Där ger de även ut tips på vad det finns för alternativa naturområden runtom i staden.

 

Även fast förvaltningen varit tydlig med rekommendationerna och valt att ställa in valborgsfiranden i parkerna i år tror Fermesk att det fortfarande finns stor risk att ungdomar ändå samlas där för att fira.

 

– Vi har ju fått informationen hit till kontaktcentret att det är väldigt mycket folk ute i de stora centrala parkerna. Till exempel är det många som ringer hit och är oroliga över att det är väldigt trångt där nu när det har varit fint väder, säger hon.

 

Därför har Göteborgs Stad nu gått ut med extra information om vikten att hålla avstånd och uttryckligen beskrivit att undvika just Slottsskogen, Botaniska Trädgården och Trädgårdsföreningen i dessa tider. De menar att det nu är avgörande att var och en tar sitt ansvar för att vi ska kunna bromsa smittspridningen i Göteborg och i resten av vårt land.