Valborg inställt – Lund rustar för studentuppror

Uppdaterad: 29 april, 2020 15:16

Valborg. En av de heligaste tiderna på året för studenter runtom i landet. Inställt. Coronapandemin har lett till att parker spärras av och att hönsgödsel sprids på gräsmattorna. Allt för att stoppa festsugna studenter.

ー Det är kluvet. Valborg är ju en sådan otroligt rolig tradition. Samtidigt är det ett ansvar som man känner. Det är en pågående pandemi i världen, säger studenten Elsa Smedberg.

Elsa Smedberg går och ställer sig under ett tak, medan hon via telefon beskriver Stadsparken i centrala Lund. En plats som är synonymt med Valborgsfirande och glada studenter.

ー Det är mulet och ligger regn i luften. Det droppar lite. Det är vackert – jag förstår varför folk vill hänga. Blommorna blommar. Folk går och rastar hundar. Men det är väldigt tomt, säger hon.

 

Imorgon skulle vanligtvis parken varit fylld med cirka 30 000 studenter som umgås.  Staden är en av landets största studentstäder, och har beslutat att stänga ner parken. Detta är grundat i Folkhälsomyndighetens riktlinjer om att inte överskrida folksamlingar på 50 personer.

 

Åtgärder som att spärra av med staket har vidtagits för att förhindra ungdomar från att samlas i parkerna. Under onsdagen kommer restaureringar av parken att pågå, nu när den är avstängd.

ー Det är väldigt tydligt med staketet att: “här ska ni inte vara”, säger Elsa Smedberg.

 

I Lund har de gått längre för att förhindra folksamlingar i Stadsparken.  På Valborgsmorgonen ska det spridas ut ett ton hönsgödsel på gräsmattorna, rapporterar Kvällsposten. Gustav Lundblad som är ordförande i miljönämnden sa till Sydsvenskan att det nog kommer att få effekt då det inte är trevligt att sitta i den lukten, men att de samtidigt får tillfälle till att göda gräsmattorna.

 

Det har startats en Facebookgrupp som heter “Valborg i stadsparken – de kan inte stoppa oss alla” där studenter skämtsamt säger att de ska storma parken. Men frågan om hur landets studenter kommer att följa riktlinjerna och lyda avspärrningarna, kommer vi nog bara få besvarad imorgon. Men det verkar som om studenterna i största utsträckning är medvetna om situationen och tar sitt ansvar. Elsa Smedberg som har sett fram emot Valborgsfirandet väldigt mycket, ska nu istället åka hem till Göteborg.

ー Det kommer inte vara så mycket firande. Blir kanske fyra kompisar som dricker vin och ser någon film. Så får det bli i år. Mysigt på sitt sätt, men inte samma sak.

 

Hon berättar även om studiekamrater som planerar att stanna i sina korridorer och fira vårens intåg inomhus istället. Studentnationerna ställer in sina vanliga evenemang, men anordnar karantänvänliga alternativ. Som till exempel gemensam filmkväll över nätet.

ー Det är ett undantagsläge. Det känns som livet är en akademisk kvart, men hade velat att livet var prick prick, säger Elsa Smedberg.