Volvo Cars varslar 1 300 anställda

Produktionspersonal kommer inte att påverkas av varslet. Foto: TT.

Uppdaterad: 29 april, 2020 11:31

Volvo Cars varslar 1 300 anställda i Göteborg och Skövde. Dessutom minskas antalet konsulter med cirka 300 personer, rapporterar GP.

 

– Bakgrunden är coronapandemin och hur den påverkar ekonomin. Det handlar om en transformation vi skulle gjort som vi nu behövt göra snabbare, säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson till GP.

Volvo varslar 1 300 anställda i Göteborg och Skövde. Hundra stycken i Skövde och resten i Göteborg. Foto: TT.

 

Anställda inom produktionen kommer dock inte att påverkas av varslet.

– Vi behöver kapacitet att kunna tillverka 700 000 bilar som vi hade innan krisen, säger Samuelsson till GP.

Förändringen beror förutom på coronapandemin på att bilindustrin genomgår en stor omställning just nu.

– Vi kan inte räkna med att samma produkter kommer att efterfrågas av kunderna när de återkommer till marknaden här om ett antal månader, förhoppningsvis, säger Samuelsson till GP.

 

I ett pressmeddelande skriver Volvo Cars att de ska omstrukturera bolaget inom områden som onlineaffärer, elektrifiering, självkörande teknik och nya mobilitetstjänster. Bolaget kommer samtidigt att minska på områden som inte anses vara framtidsområden. Exempel på det är bland annat förbränningsmotorer. Den här förändringen skulle ha skett även utan coronapandemin, men har nu behövts genomföras tidigare än planerat.

– Coronaviruset påverkar oss kortsiktigt, men vi väntar oss att volymer och tillväxt kommer tillbaka. Så vi behöver investera i vår transformation och nya affärsområden genom att minska de strukturella kostnaderna, säger Hanna Fager, personaldirektör på Volvo Cars, till GP.

Företaget har till exempel investerat 600 miljoner kronor i ett nytt batterilabb, rapporterar GP.