Göteborg NU - göteborgsartiklar

Valborg i Göteborg under corona: ”Fira förnuftigt”

Allmänna rekommendationer från Västra Götalandsregionens Smittskydd är att inte samlas i stora grupper och att hålla några meters avstånd mellan grupper. FOTO:TT

Uppdaterad: 29 april, 2020 15:52

De flesta valborgsfiranden för i år är inställda. Ändå finns risken att mycket folk kommer samlas ute under morgondagen. Staden uppmanar nu till att fira förnuftigt och hålla avstånd.

Många helgdagar med sol och värme är på väg och redan nu är många ute och njuter av Göteborgs fina utemiljöer.

 

Allmänna rekommendationer från Västra Götalandsregionens Smittskydd är att inte samlas i för stora grupper och att hålla avstånd till varandra. Rekommendationen gäller dagtid såväl som kvällstid och inte bara i parker och naturområden utan överallt, både inomhus och utomhus.

– Nu när det börjar bli soligt och varmt ute så ökar också utelivet, säger Fermesk Dello, kontaktcenter på Göteborgs Stad.

– Staden har gått ut med att man ska undvika att samlas i populära parker som till exempel Slottsskogen och Botaniska trädgården för att minska smittspridningen.

 

Inställda helgaktiviteter

Organiserade aktiviteter på allmänna platser under kommande helger som har bedömts locka folksamlingar är inställda, till exempel Valborgsfirandet i Slottsskogen. Detta efter det allmänna förbudet från regeringen mot folksamlingar över 50 personer.

– Det handlar dels om att minska åkandet i kollektivtrafiken, och dels att man helst ska hålla sig i de parker och utemiljöer som finns där man bor istället för att åka till de populära parkerna, säger Fermesk.

 

Park- och naturförvaltningen har nu satt upp fysiska skyltar i parker där det rör sig mycket folk som uppmanar att hålla avstånd mellan varandra. De menar att fysiska skyltar är mest effektiva för att få folk att lyssna. Uppdaterad information med nya rekommendationer angående covid-19 publiceras även i deras Facebookgrupp.

 

Njut av ditt närområde

Göteborgs Stad uppmanar nu på sin hemsida till den som inte bor i centrum att gärna gå ut i parker och andra utemiljöer i ens närområde, istället för att besöka de centrala parkerna. Där ger de även ut tips på vad det finns för alternativa naturområden runtom i staden.

 

Även fast förvaltningen varit tydlig med rekommendationerna och valt att ställa in valborgsfiranden i parkerna i år tror Fermesk att det fortfarande finns stor risk att ungdomar ändå samlas där för att fira.

 

– Vi har ju fått informationen hit till kontaktcentret att det är väldigt mycket folk ute i de stora centrala parkerna. Till exempel är det många som ringer hit och är oroliga över att det är väldigt trångt där nu när det har varit fint väder, säger hon.

 

Därför har Göteborgs Stad nu gått ut med extra information om vikten att hålla avstånd och uttryckligen beskrivit att undvika just Slottsskogen, Botaniska Trädgården och Trädgårdsföreningen i dessa tider. De menar att det nu är avgörande att var och en tar sitt ansvar för att vi ska kunna bromsa smittspridningen i Göteborg och i resten av vårt land.

Kartläggning av rån i Göteborg

Uppdaterad: 29 april, 2020 15:10

Under april månad har det inträffat minst elva rån i Göteborg. På kartan kan ni se vart dessa rån har ägt rum.

1. Sannegården 1:a april
2. Kungstorget 5:e april
3. Uddevallaplatsen 6:e april
4. Hisingen 6:e april
5. Redbergsplatsen 11:e april
6. Chalmers 12:e april
7. Linnegatan 15:e april
8. Andra långgatan 17:e april
9. Järntorget 23:e april
10. Brunnsparken 23:e april
11. Mölndalsvägen 24:e april

Ny EU-kritik mot Polen

EU-kommissionären Vera Jourová. Foto: TT.

Uppdaterad: 29 april, 2020 14:28

Polen får återigen kritik av EU. Denna gång med anledning av landets behandling av domare.

EU-kommissionen inleder ännu ett överträdelseärende gentemot Polen, den här gången kring en ny lag om disciplinära åtgärder mot domare.

 

– Vi stöder fullt ut medlemsländernas ansträngningar för att hantera den nuvarande krisen, men samtidigt har ordförande Ursula von der Leyen och jag varit tydliga från början med att vi inte kommer att kompromissa med våra grundläggande värderingar. Viruset får inte döda demokratin, säger EU-kommissionären Vera Jourová, ansvarig för värderingar och öppenhet, på en presskonferens i Bryssel.

 

– Den nya lagen underminerar polska domares oberoende och är inte kompatibel med EU-lag. Det finns en klar risk för att lagen kan användas för politisk kontroll, anser Jourová.

 

Polen får nu två månader på sig att svara på kritiken.

Sköt mot poliser – döms men slipper straff

FOTO: TT

Uppdaterad: 30 april, 2020 09:51

En man som sköt med pistol i riktning mot två poliser frias från straff i en dom från Göteborgs tingsrätt. Poliserna nekas också skadestånd, med hänvisning till att de tillhör den nationella insatsstyrkan och förväntas ha mental beredskap.

Mannen greps efter att ha uppträtt förvirrat och avlossat skott vid sin bostad i Härryda, öster om Göteborg, i oktober. Bland annat sköt han med pistol mot polisens nationella insatsstyrka. Gripandet skedde när mannen, obeväpnad, hoppat ut ur huset genom ett fönster.

 

Skytten, som haft licens för flera vapen, åtalades för mordförsök och framkallande av fara för annan. Men enligt tingsrätten är det inte bevisat att han haft för avsikt att döda någon. Det är inte heller bevisat att de poliser som satt i förstärkta fordon befann sig i fara, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

 

Däremot anses två poliser ha varit “i ungefärlig riktning” för tre skott, i olika delar av skeendet. Mannen döms för framkallande av fara – men får inget straff.

 

Skälet är att mannen enligt en undersökning hade en allvarlig psykisk störning vid brottet, men inte senare. Han har varit frihetsberövad i omkring ett halvår före domen.

 

 

Volvo Cars varslar 1 300 anställda

Produktionspersonal kommer inte att påverkas av varslet. Foto: TT.

Uppdaterad: 29 april, 2020 11:31

Volvo Cars varslar 1 300 anställda i Göteborg och Skövde. Dessutom minskas antalet konsulter med cirka 300 personer, rapporterar GP.

 

– Bakgrunden är coronapandemin och hur den påverkar ekonomin. Det handlar om en transformation vi skulle gjort som vi nu behövt göra snabbare, säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson till GP.

Volvo varslar 1 300 anställda i Göteborg och Skövde. Hundra stycken i Skövde och resten i Göteborg. Foto: TT.

 

Anställda inom produktionen kommer dock inte att påverkas av varslet.

– Vi behöver kapacitet att kunna tillverka 700 000 bilar som vi hade innan krisen, säger Samuelsson till GP.

Förändringen beror förutom på coronapandemin på att bilindustrin genomgår en stor omställning just nu.

– Vi kan inte räkna med att samma produkter kommer att efterfrågas av kunderna när de återkommer till marknaden här om ett antal månader, förhoppningsvis, säger Samuelsson till GP.

 

I ett pressmeddelande skriver Volvo Cars att de ska omstrukturera bolaget inom områden som onlineaffärer, elektrifiering, självkörande teknik och nya mobilitetstjänster. Bolaget kommer samtidigt att minska på områden som inte anses vara framtidsområden. Exempel på det är bland annat förbränningsmotorer. Den här förändringen skulle ha skett även utan coronapandemin, men har nu behövts genomföras tidigare än planerat.

– Coronaviruset påverkar oss kortsiktigt, men vi väntar oss att volymer och tillväxt kommer tillbaka. Så vi behöver investera i vår transformation och nya affärsområden genom att minska de strukturella kostnaderna, säger Hanna Fager, personaldirektör på Volvo Cars, till GP.

Företaget har till exempel investerat 600 miljoner kronor i ett nytt batterilabb, rapporterar GP.

Cyklist påkörd – omkom

En cyklist omkom i en olycka i Lerum, nära Göteborg. Arkivbild. Johan Nilsson/TT

Uppdaterad: 29 april, 2020 10:51

En cyklist omkom efter att ha blivit påkörd av en lastbil i Lerum, öster om Göteborg, på tisdagen.
Olyckan inträffade vid 13-tiden.

 

Räddningstjänst var på plats tidigt och började en räddningsinsats men utan att lyckas rädda livet på cyklisten, en man i 35-årsåldern.

 

Föraren till lastbilen togs under dagen in på förhör men ingen person är frihetsberövad.

– Ingen är frihetsberövad och fordonet är inte heller tagit i beslag men tekniker har undersökt det, säger Anna Göransson på polisregion Väst.

Olyckan kommer att utredas som grov vårdslöshet i trafik och vållande till annans död.

 

Källa: TT

Volvo förlänger sin permittering – 20 000 anställda påverkas

Volvo Göteborg öppnar fabriken igen. FOTO: Adam Ihse/TT

Uppdaterad: 28 april, 2020 16:02

Volvo AB meddelade den 22 april att permitteringarna ska förlängas till den 22 september i år. Detta efter att fabriken startat upp igen bara några dagar tidigare.

 

  Om vi plötsligt skulle hamna i ett normalläge så kan vi återgå till arbetet tidigare. Det är inte hugget i sten att vi utnyttjar hela perioden till 22 september, säger Claes Eliasson, presschef på AB Volvo, till TT Nyhetsbyrån.

Volvos fabrik i Göteborg stod stilla mellan 26 mars tills den öppnade upp igen den 20 april. De anställda fick då börja med att arbeta 40 procent och vara permitterade resterande 60 procent av tiden.

 

Claes Eliasson som är presschef på AB Volvo förklarar att det har varit en kraftig nedgång av efterfrågan sedan covid-19 blev en pandemi. Han hoppas nu på att kunna bygga upp produktionen igen, men att det kommer ta tid.

 

– Det vi gör nu är en testkörning och går igenom alla arbetsstationer, tittar på balanser och ser över hur vi kan göra det här på ett så säkert och bra sätt som möjligt. Det blir från väldigt låga nivåer och så får vi trappa upp därifrån, förklarar Claes Eliasson för Dagens Industri.

 

Vendela Lindberg, som varit anställd på Volvo sedan hösten 2015, är en av de heltidsanställda som numera jobbar två dagar i veckan. Hon vet inte hur länge det kommer vara så eller hur arbetssituationen kommer utvecklas.

 

– Nu får vi information från vår chef om två veckor fram i tiden. Jag tycker det är lite oroligt att inte veta längre fram, men förstår att cheferna inte heller kan veta hur det kommer se ut, säger Vendela Lindberg.

 

Fabriken och produktionen är igång till 40 procent. Det som är annorlunda är att montörerna i fabriken inte kommer starta några större projekt, utan arbeta med de nödvändiga dagssysslorna.

Hur hårt de anställda kommer drabbas av detta beror på om man är anställd direkt av Volvo eller via något bemanningsföretag.

 

– För mig är det inte lika illa som för dem som är anställd av till exempel Lernia. Lernia-anställda har redan fått sin tjänst avslutad, jag har som tur är bättre villkor som Volvoanställd. Men det är självklart nervöst då det är en marknadsstyrd bransch och jag inte kan påverka hur det utvecklar sig, avslutar Vendela Lindberg.

 

Nu kan du återlösa din periodbiljett

Uppdaterad: 28 april, 2020 16:12

 

Trots att både Folkhälsomyndigheten och Västtrafik uppmanar till att undvika kollektivtrafiken om det går så är det trängsel på många linjer. Nu erbjuder Västtrafik en möjlighet att återlösa sin periodbiljett. 

 

– Vi gör allt vi kan, säger Mette Ramquist, presschef på Västtrafik.

 

Att återlösa sin periodbiljett innebär att man löser in sin periodbiljett mot ett värdekod eller värdecheck. Västtrafik gör detta för att minska antalet resenärer i kollektivtrafiken, och hittills har 700-800 personer valt att stoppa sina periodbiljetter.

 

– Vi ber våra resenärer att avstå från kollektivtrafiken om de kan, så att de som verkligen behöver åka slipper trängas, säger Mette Ramquist.

 

I snitt har resandet minskat med 50 procent, men det finns fortfarande många linjer där det inte går att hålla avstånd från andra. Förutom att uppmana folk att undvika kollektivtrafiken kör Västtrafik med förstärkningstrafik för att kunna sprida ut resenärerna mer. Förstärkningstrafiken är fokuserad på där behovet anses vara som störst.

 

– Vi kör så mycket extra som vi kan, men samtidigt har vi ju bara ett visst antal fordon och förare, säger Mette Ramquist.

Göteborgs gymnasieskolor hoppas på ett studentfirande

Studentfirande på Hvitfeldtska gymnasiet. FOTO: Enterprisemagazine.se

Uppdaterad: 28 april, 2020 15:39

Den 20 april blev det klart att Göteborgsregionens kommuner följer Stockholms fotspår och ställer in det årliga studentfirandet på samtliga kommunala skolor. Under den gångna veckan har ett flertal initiativ tagits av elever och studentföreningar för att få till ett firande.

 

  Det är många elever som engagerar sig och kommer med förslag på hur studenten kan firas på alternativa sätt, säger Ella Jansson, ordförande för Hvitfeldtskas elevkår i Göteborg.

Göteborgs gymnasieskolor har sedan den 13 mars bedrivit all undervisning på distans till följd av spridningen av covid-19. Det har spekulerats om huruvida det kommer vara möjligt att genomföra studenten som planerat. Många elever har hört av sig till skolledningen och visat sin

 

Göteborgs stads utbildningschef Tomas Berndtsson som är ansvarig för gymnasieutbildningen uttrycker sin sympati med de studenter som nu inte får möjligheten att fira sin student på traditionsenligt sätt.

Det är jättetråkigt. Alla vi som arbetar i skolan vet hur mycket det betyder att runda av tretton skolår med ett firande, säger Tomas Berndtsson vid ett samtal med DN.

 

Att skolorna ställer in studenten innebär att avtackandet i skolan samt utspringet inte är möjliga att genomföra. Vad eleverna hittar på utanför skolan är upp till var och en, fortsätter Tomas Berndtsson.

 

En skola som drabbas hårt är Hvitfeldtska gymnasiet, Göteborgs största gymnasieskola. Där studerar 2 000 elever nu på distans. Den 2 juni skulle cirka 600 elever ha tagit studenten från skolan.

 

Ella Jansson är ordförande för Hvitfeldtskas elevkår. Ella har därför kontakt med eleverna på skolan, skolledningen samt de företag som är inhyrda för att ordna bland annat flak, chaufförer och mössor. 

  De som ska ta studenten har redan betalat pengarna för mössor och flak inför studentdagen. Student123 är företaget som ordnar flaken, kan inte erbjuda mer än 30 procent återbetalning för eleverna, förklarar Ella Jansson.

 

Eleverna på Hvitfeldtska diskuterar i olika forum och insamlingar olika alternativ för att kunna genomföra firandet senare under sommaren.

Som det ser ut nu hoppas dem flesta på att kunna fira studenten i augusti. Skolledningen har sagt att om restriktionerna börjar lätta under maj månad kan det bli aktuellt att boka in ett datum. Men för många elever är det ovissheten som är det jobbiga. Det hade varit skönt om vi kunde sätta ett preliminärt datum, avslutar Ella Jansson.

Cyklist påkörd av lastbil – allvarlig olycka

FOTO: TT

Uppdaterad: 28 april, 2020 15:12

En trafikolycka har inträffad på en mindre väg i Lerum, strax före klockan 13.

– Det är en person som blivit påkörd av en lastbil, säger Dan Lindqvist vid räddningstjänsten Storgöteborg.

En cyklist har blivit påkörd av en lastbil i Lerum, öster om Göteborg.

– Det är en allvarlig olycka, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson på polisregion Väst.

 

Enligt GP är fyra ambulansenheter larmade till platsen, inklusive helikopter. Vägen är helt avstängd, uppger Trafikverket.

 

Källa: TT