Göteborg NU - inrikesartiklar

QUIZ: Vad vet du om riktlinjerna kring corona?

Uppdaterad: 29 april, 2020 16:09

Testa dig vad du vet om corona i Göteborg NU:s quiz!

Stockholmskrogarna får öppna igen

Uppdaterad: 29 april, 2020 15:45

De två restauranger i Stockholm som fick stänga på grund av att de brutit mot de nya reglerna för att minska spridningen av coronaviruset, får öppna igen.

Igår rapporterade GöteborgNu att de restauranger i Stockholm som fått stänga för att de inte följt reglerna kring smittspridningen av coronaviruset, begärt nya inspektioner i hopp om att få öppna sina verksamheter igen.

 

Idag beslutades det att Baren Carmen och restaurangen Raw Sushi & Bowl bedöms efter en uppföljande kontroll i tisdags ha åtgärdat de brister som påpekades, enligt restaurangerna. De får därför öppna igen.

 

”Carmen öppnar i kväll. Det har vi fått tillstånd för”, skriver Carmens ägare Ümit Pektas i ett sms till TT.

 

De båda restaurangerna berättar för TT att de flyttat på möbler och bord för att göra det mer glest mellan gästerna. Antalet sittplatser har minskat och man har även satt upp markeringar med tejp för att gästerna ska få bättre koll på vart de får befinna sig och på vilket avstånd.

 

Kristine Fornander, avdelningschef vid miljöförvaltningen i Stockholm, säger att stadens inspektörer har besökt de två restaurangerna på tisdagen.

 

– Vi har varit där och gjort inspektion och vi har varit i kontakt med smittskyddsläkaren och meddelat resultatet och de har sagt att de kan återöppna, säger hon till DN.

 

Charles Dickens, The Central Bar och International Bar är de tre andra barerna i Stockholm som fick stänga.

 

Källa: DN

Valborg inställt – Lund rustar för studentuppror

Uppdaterad: 29 april, 2020 15:16

Valborg. En av de heligaste tiderna på året för studenter runtom i landet. Inställt. Coronapandemin har lett till att parker spärras av och att hönsgödsel sprids på gräsmattorna. Allt för att stoppa festsugna studenter.

ー Det är kluvet. Valborg är ju en sådan otroligt rolig tradition. Samtidigt är det ett ansvar som man känner. Det är en pågående pandemi i världen, säger studenten Elsa Smedberg.

Elsa Smedberg går och ställer sig under ett tak, medan hon via telefon beskriver Stadsparken i centrala Lund. En plats som är synonymt med Valborgsfirande och glada studenter.

ー Det är mulet och ligger regn i luften. Det droppar lite. Det är vackert – jag förstår varför folk vill hänga. Blommorna blommar. Folk går och rastar hundar. Men det är väldigt tomt, säger hon.

 

Imorgon skulle vanligtvis parken varit fylld med cirka 30 000 studenter som umgås.  Staden är en av landets största studentstäder, och har beslutat att stänga ner parken. Detta är grundat i Folkhälsomyndighetens riktlinjer om att inte överskrida folksamlingar på 50 personer.

 

Åtgärder som att spärra av med staket har vidtagits för att förhindra ungdomar från att samlas i parkerna. Under onsdagen kommer restaureringar av parken att pågå, nu när den är avstängd.

ー Det är väldigt tydligt med staketet att: “här ska ni inte vara”, säger Elsa Smedberg.

 

I Lund har de gått längre för att förhindra folksamlingar i Stadsparken.  På Valborgsmorgonen ska det spridas ut ett ton hönsgödsel på gräsmattorna, rapporterar Kvällsposten. Gustav Lundblad som är ordförande i miljönämnden sa till Sydsvenskan att det nog kommer att få effekt då det inte är trevligt att sitta i den lukten, men att de samtidigt får tillfälle till att göda gräsmattorna.

 

Det har startats en Facebookgrupp som heter “Valborg i stadsparken – de kan inte stoppa oss alla” där studenter skämtsamt säger att de ska storma parken. Men frågan om hur landets studenter kommer att följa riktlinjerna och lyda avspärrningarna, kommer vi nog bara få besvarad imorgon. Men det verkar som om studenterna i största utsträckning är medvetna om situationen och tar sitt ansvar. Elsa Smedberg som har sett fram emot Valborgsfirandet väldigt mycket, ska nu istället åka hem till Göteborg.

ー Det kommer inte vara så mycket firande. Blir kanske fyra kompisar som dricker vin och ser någon film. Så får det bli i år. Mysigt på sitt sätt, men inte samma sak.

 

Hon berättar även om studiekamrater som planerar att stanna i sina korridorer och fira vårens intåg inomhus istället. Studentnationerna ställer in sina vanliga evenemang, men anordnar karantänvänliga alternativ. Som till exempel gemensam filmkväll över nätet.

ー Det är ett undantagsläge. Det känns som livet är en akademisk kvart, men hade velat att livet var prick prick, säger Elsa Smedberg.

“Det är definitivt inte över”

FR V Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef, Socialstyrelsen, Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten OCH Thomas Lindén, avdelningschef, Socialstyrelsen under onsdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten. Foto Anders Wiklund / TT

Uppdaterad: 29 april, 2020 15:21

Onsdagens presskonferens: 107 nya dödsfall i Sverige. Totalt 20 302 fall. Det senaste dygnet har antalet fall ökat med 681. 1 435 personer har vårdats på IVA. 

– Det här är definitivt inte över, det här är ett virus som vi kommer behöva leva med ett tag, säger Anders Tegnell.

Folkhälsomyndigheten uppmanar fortfarande människor att stanna hemma vid minsta symtom. Fortsätt att tvätta händerna och vara noga med hygienen. En särskild uppmaning riktas till gravida.

 

Tegnell säger också att det ser ut som att epidemin börjar skifta fokus lite från Stockholm. Andra regioner börjar se fler fall. Halland har de senaste dagarna börjat få betydligt fler fall, och ett liknande mönster går att se i Värmland.

 

Socialstyrelsen betonar att akut och nödvändig vård finns och fungerar, och att det är viktigt att fortsätta söka vård när man behöver. Antalet intensivvårdsplatser fortsätter öka, från gårdagens 1085 till dagens 1096. 

 

– Trots att kurvorna gör att själva sjukdomen ser ut att avta, så kommer sjukvården fortsätta att vara ansträngd. Ansträngningsgraden kommer ligga några veckor efter de siffror som vi ser här, säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen. 

 

 Skyddsmaterial

– Vi börjar få in skyddsmaterial mer och mer, berättar Taha Alexandersson, stf krisberedskap för Socialstyrelsen. 

 

Det finns resurser för att flytta patienter vid behov, bl.a. med hjälp av Försvarsmaktens helikoptrar. Men ännu har det inte behövts, enligt Socialstyrelsen.

 

– Det är inte så stort antal patienter som har behövt flyttas mellan regioner ännu, säger Taha Alexandersson.

 

 

Barn och skola
– Det finns anledning att påpeka att barn har både en rätt och en skyldighet till skolgång och om en sådan strategi om att hålla barnen hemma skulle fungera skulle det nödvändiggöra att man också skär av barns andra sociala kontakter – fritidsaktiviteter och kamrater, under hela dygnet och under lång period. Vägt mot att risken att bli smittad av barn är låg, så blir det en orimlig balans. Även barn till personer i riskgrupper ska vara i skolan, säger Thomas Lindén.

 

Lindén påpekar också på presskonferensen att det dokument om särskilda riskgrupper som Socialstyrelsen för några veckor sedan publicerat, inte gäller barn.

Vill bryta upp tystnadskulturen

Uppdaterad: 29 april, 2020 14:31

En stor utmaning för rättssystemet och poliser i Sverige har varit den tystnadskultur som finns bland vittnen. Polisen i Sollentuna vill nu ändra på det.

Polisen är beroende av allmänhetens hjälp att vittna om brott och för att kunna lagföra gärningspersoner. Att vara just vittne betyder för många oklarheter har man märkt, men framförallt handlar det om att man inte vågar vara vittne, trots att man egentligen i många fall måste.

 

Nu vill polisen i Sollentuna ändra på tystnadskulturen och lanserar 2 000 foldrar om vad som gäller när man är vittne. Foldrarna kommer att delas ut på skolor, passexpeditioner och i receptioner.

 

– Vi tänker att foldern fungerar som ett inlägg på sociala medier och att den redan har nått många medborgare. På sikt hoppas vi att vi kan se en förändring i människors inställning till att vittna och polisanmäla, säger Tina Erving, gruppchef, lokalpolisområde Sollentuna.

 

 

Källa: Polisen

Sverige kommer nå klimatmålen för 2020

Bild: Pixabay

Uppdaterad: 29 april, 2020 14:26

Sverige kommer att nå klimatmålen för 2020 skriver Naturvårdsverket. Utsläppsgapet har minskat 6 procentenheter jämfört med tidigare bedömningar.

Enligt Naturvårdsverket har minskningen av utsläppen på 6 procentenheter minskat mycket tack vare de riksdagsbeslut som togs mellan 1 juli 2018 och fram till december 2019. Många av dem  var bland annat flera klimatfördelaktiga beslut, bland annat att transportsektorn har förändrats.

 

Nu beräknar man att utsläppen inom stålindustrin och cementindustrin kommer att minska. Det finns även ett flertal projekt inom industrin med stor potential för utsläppsminskningar som inte är inkluderade i beräkningarna, eftersom de fortfarande befinner sig i en utvecklingsfas.

 

– Mycket återstår innan industrin är fossilfri, men vi ser att en kombination av EUs utsläppshandel och industriklivet, tillsammans med ett tydligt långsiktigt mål för Sveriges utsläpp, ger effekt och skapar förutsättningar för en positiv utveckling, säger Sara Almqvist, handläggare på Naturvårdsverket.

 

I Sverige märks det av att vi allt mer väljer energisnålare bilar, vilket ger ytterligare en positiv effekt på miljön. Utvecklingen har dock skett under en lång tid. I rapporten från Naturvårdsverket beskriver man att bara mellan åren 2018-2019 kan se en marginell förbättring av Sveriges utsläpp från personbilar.

 

 


 

Även om Sverige når klimatmålen för 2020 är det långt kvar att nå de mål som finns för 2045. Målen för 2045 är att Sverige inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären, för att därefter uppnå negativa utsläpp. Utsläppen från verksamheter inom svenskt territorium ska vara minst 85 procent lägre än utsläppen år 1990.

 

2018 låg Sveriges koldioxidutsläpp på 58,2 miljoner ton. Till år 2045 är målet att bara ha ett koldioxidutsläpp på 27-32 miljoner ton, något som Naturvårdsverket beror mycket på vilka nya riksdagsbeslut som kan tas och andra styrande medel.

 

Regeringen har som ambition att Sverige ska vara ett ledande
land i det globala arbetet med att genomföra Parisavtalet och även fortsatt vara en internationell förebild genom sitt nationella klimatarbete och genom att bidra med finansiering till åtgärder i utvecklingsländer.

 

 

 

För att världens länder ska kunna nå målen som sattes i Parisavtalet är det avgörande för länderna vad man gör för klimatet till år 2030. Även om alla länder skulle halvera utsläppen fram till 2030 skulle ändå inte målen för Parisavtalet uppnås. Därför handlar det om stora förändringar som måste ske för att avtalet ska kunna nå sina mål och framförallt hålla den globala uppvärmningen under 2 grader, helst 1,5 grader.

 

Källa: Naturvårdssverket

Region Skåne: “Faran är inte över”

Fortsätt att hålla avstånd, uppmanade regiondirektör Alf Jönsson på Region Skånes presskonferens på onsdagen. Bild: TT

Uppdaterad: 29 april, 2020 12:29

Skånes lugna smittspridning av coronaviruset jämfört med andra områden i Sverige väcker uppmärksamhet i landet. Samtidigt manar Region Skåne till uthållighet.

Faran är inte över, säger regiondirektör Alf Jönsson.

På Region Skånes presskonferens i Malmö berättade regiondirektören Alf Jönsson att man har haft ett möte på onsdagsmorgonen med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Folkhälsomyndigheten. Med var även representanter från Malmö stad och Helsingborgs stad.

 

Alla Sveriges kommuner ville få information om hur vi jobbar i Skåne och vilka åtgärder vi har vidtagit för vårt samarbete mellan kommuner. Vilka åtgärder vi har gjort i Skåne för att nå de resultat vi hittills har nått, säger regiondirektör Alf Jönsson.

 

En bra informationsspridning och det geografiska läget i landet är aspekter som har bidragit till den lugna smittspridningen i regionen, uppger Jönsson.

 

Vi är lyckligt lottade i Skåne. Vi är i en ände där Danmark är stängt, säger regiondirektören.

 

Han beskriver det som ett maratonlopp och uppmanar människor att hålla sig hemma under kommande långhelg.

 

Vi har sprungit en bit på vägen. När man framgent kommer att komma halvvägs har vi hälften kvar. Den förhållandevis låga utvecklingstakten vi har haft i Skåne kan snabbt raseras om vi ändrar vårt beteende. Om vi inte håller i, håller ut och håller avstånd, säger Alf Jönsson.

 

Totalt har 66 människor som konstaterats smittade med covid-19 avlidit i Skåne, enligt tisdagens statistik. Antalet konstaterade fall uppgår till 717 och 87 personer vårdas på sjukhus, varav 22 i intensivvård.

 

Prognosen är fortfarande att Skåne kommer att nå toppen vad gäller vårdbelastning i slutet av maj.

Sjuksköterska död i covid-19 – Karolinska utreds

Skyddsombud på arbetsplatsen anmälde dödsfallet till polisen eftersom de menar att skyddsutrustningen på avdelningen inte lever upp till de krav som Folkhälsomyndigheten ställer. Bild: Arkivbild TT

Uppdaterad: 29 april, 2020 11:46

Åklagare utreder om en sjuksköterska på Karolinska Universitetssjukhuset avled i covid-19 på grund av för dålig skyddsutrustning. Sjuksköterskan som var i 40-årsåldern avled hastigt efter att själv ha testats positivt.

En förundersökning om dödsfallet har inletts om misstänkt arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.

 

Sjuksköterskan arbetade på sjukhuset i Huddinge med att vårda patienter sjuka i covid-19. Sjukhuset har i en kommentar till Aftonbladet uppgett att hon testade positivt för viruset den 17 april. Sedan insjuknade hon och avled efter fyra dagar i sitt hem.

 

Skyddsombud på arbetsplatsen anmälde dödsfallet till polisen eftersom de menar att skyddsutrustningen på avdelningen inte lever upp till de krav som Folkhälsomyndigheten ställer.

 

Kammaråklagare Jennie Nordin vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål säger att anmälan gjordes i fredags den 24 april.

 

Inledningsvis vill jag höra skyddsombuden för att få lite mer omständigheter kring vad deras anmälan avser, säger Jennie Nordin.

 

Vad för typ av utrustning som saknades och om sjuksköterskan arbetade utan skydd är frågor som hon vill ha svar på. Åklagaren kommer också att utreda vilken dödsorsaken var.

 

Dödsfallet utreds som ett arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död, vilket är vanligare vid olyckor på byggarbetsplatser eller industrier. Att utreda brott på en vårdavdelning där någon misstänks ha avlidit av en infektion är ovanligt.

 

Jag har aldrig varit med om det tidigare, säger Jennie Nordin. När vi utreder det kommer vi att titta brett på vilka som i sådana fall kan hållas ansvariga för att man gjort avsteg från skyddsutrustningen. Men vem det är och var det ansvaret ligger kan jag inte svara på i dag, säger hon.

 

Karolinska universitetssjukhuset vill inte svara på några frågor om fallet utan skriver i en kommentar till TT:

 

“Sjukhuset följer rekommendationer för skyddsutrustning från Folkhälsomyndigheten och WHO. I övrigt hänvisar vi till polisen för att inte förekomma den pågående förundersökningen. Vi har inga fler kommentarer i ärendet.”

 

Det finns ingen misstänkt person i dagsläget.

KI: Ännu högre arbetslöshet 2021

Bild: TT

Uppdaterad: 29 april, 2020 11:26

De ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin bedöms nu värre än tidigare prognos. Konjunkturinstitutet (KI) spår ett tydligt BNP-ras och i värsta fall – en arbetslöshet på 14 procent nästa år.

KI presenterar nu en ny reviderad prognos kring effekterna av coronapandemin. Utvecklingen har gått extremt snabbt och de negativa effekterna slår hårdare mot den svenska och globala ekonomin än vad man förutspådde för bara ett par veckor sedan.

 

Nu spås BNP under andra kvartalet i år rasa med 11 procent och för helåret 7 procent, vilket kan jämföras med en minskning med 3,2 procent i prognosen den 1 april.

 

Arbetslösheten tros stiga till 11,0 procent nästa år från tidigare prognos på 8,9 procent. För i år revideras siffran upp från 8,7 till 10,2 procent. I ett ännu värre scenario rasar svensk BNP med 10 procent i år och arbetslösheten stiger till cirka 12 procent i år och 14 procent nästa år.

 

Vi har sett rekordhöga varsel. Under enskilda månader är det betydligt högre än under finanskrisen, säger KI:s enhetschef Erik Spector vid en pressträff.

 

Vi har också sett en väldigt snabb inbromsning av den globala ekonomin. Det slår naturligtvis mot svensk export som minskar kraftigt under andra kvartalet. Det är en bred nedgång i ekonomin.

 

Krisens förnyade omfattning göra att KI nu bedömer att regeringen behöver komma med ytterligare krispaket och bland annat utöka statens sjuklöneansvar ända fram till september. På samma vis bedöms karensavdraget slopas en längre tid.

 

Dessutom lär regeringen komma med ytterligare stöd till företag, 50 miljarder kronor, och ännu mer pengar, 20 miljarder kronor, till kommuner och regioner, enligt KI. Hittills har regeringen presenterat krisåtgärder som kostar statskassan över 100 miljarder kronor.

 

Det handlar framförallt om att få livskraftiga företag att inte gå i konkurs. Det är en mycket snabb nedgång i ekonomin och försämring av de offentliga finanserna. Det är alltid svårt att göra prognoser men just nu är det ännu svårare. Vår bedömning är att riskerna dominerar på nedsidan.

 

Det finns dock utrymme att öka stödinsatserna då statsskulden i ursprungsläget är lågt enligt KI.

 

Vi ser det som positivt att öka statsbidragen till bland annat kommunerna, säger Erik Spector.

Frilansjournalister får krisfond

Av 1665 frilansmedlemmar i SJF uppgav 44 procent att de redan har förlorat uppdrag. Foto: TT

Uppdaterad: 29 april, 2020 11:07

Coronakrisen har slagit hårt mot frilansjournalisterna. Nu inrättar Svenska journalistförbundet (SJF) en krisfond på 2,5 miljoner kronor till de egenföretagande frilansjournalister som behöver extra ekonomiskt stöd.

– Läget är kritiskt för en stor grupp av våra frilansmedlemmar. När en förändring går så här fort finns det ingen möjlighet att hinna ställa om. Många frilansar omfattas inte heller av de sociala skyddsnäten, utan står helt på bar backe. I en sådan situation känns det viktigt att verkligen göra vad man kan. Därför har vi startat den här fonden, säger Journalistförbundets vice ordförande Tomas Backlund på SJF´s hemsida.

 

I en undersökning av SJF från mars i år visade det sig att nästan hälften av alla frilansjournalister som är med i SJF, blivit av med sina uppdrag. En tredjedel av dessa medlemmar saknar också ekonomin att täcka upp för uteblivna uppdrag. Nu kan de som söker stipendium få ett bidrag på 10 000 kronor. Något som man på SJF anser inte borde behövas egentligen.

 

– Å ena sidan är jag stolt över att vi kan göra det här. Å andra sidan är det verkligen ledsamt och allvarligt att det ska behövas. Vi kommer fortsätta göra vårt yttersta för att politikerna ska fatta beslut som gör att frilansar omfattas av statligt stöd på ett fungerande sätt. Det är det enda rätta, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.

Beslutet att inrätta en krisfond för frilansar togs av Journalistförbundets styrelse 24 april 2020. På grund av det exceptionella läget tas de 2,5 miljoner kronorna från Journalistförbundets konfliktfond för att stötta frilansande medlemmar. Det är även möjligt för enskilda personer, företag eller organisationer att skänka pengar till krisfonden.