Göteborg NU - kultur/nöjesartiklar

Svenska Bokhandelsmedhjälpareföreningens vinnare är utsedda

Bildkälla: TT

Uppdaterad: 29 april, 2020 15:47

Vinnarna av årets Svenska Bokhandelsmedhjälpareföreningens pris är utsedda.

 

Årets mottagare av priset, som delats ut sedan 1951, är Matilda Voss Gustavsson för ”Klubben” och Lars Lerin för barnboken ”Trollet är inte hemma”.

 

Detta skriver Svensk Bokhandel och Boktugg.

The Rolling Stones nya singel gör ingen besviken

Bilden är ett montage. Fotot: Chris Pizzello/Invision/AP/TT

Uppdaterad: 29 april, 2020 15:34

The Rolling Stones imponerar stort med deras första originallåt sedan 2012. “Living in a ghost town” är baserad på inspelningar från 2019 och slutfördes av de snart 80-åriga legendarerna i år – på distans.

”Living in a ghost town” sätter ton och text på känslan av övergivenhet och nostalgi av en svunnen tid som inte längre finns. Hela låtens koncept förstärks med återkommande moll-ackord och bluestendenser. Att den också släpps mitt i en pågående pandemi, där stora delar av världen har stannat upp, gör att den träffar mitt i prick hos lyssnaren med den slagkraftiga titeln och upprepade raden – ”Living in a ghost town”.

I en värld som känns oförutsägbar och främmande kan det vara en tröst att en sak aldrig verkar ändras – Mick Jaggers råa, åldersoberoende röst. Som vanligt hör man inte alltid orden han sjunger, men det spelar inte någon roll – det är en ljuvlig lyssning ändå. Utan vidare bakgrundsinformation skulle bandets nya singel lika gärna kunna platsa på det kritiserade albumet ”Dirty work” från 1986. Den 35 år långa skillnaden spelar ingen roll – Jagger låter precis likadant då som nu. Även Keith Richards, 76 år gammal, riffar på som vanligt med några välplacerade licks här och var.

Soundet på singeln går åt ett groovy håll, med en rytmisk energi som gör det svårt att inte gunga med. Det ödesdigra munspelet ackompanjerat med en stämningsfull bakgrundskör bidrar till att en dystopisk känsla infinner sig hos lyssnaren.

Trots att ”Living in a ghost town” inte är en chockerande och överväldigande upplevelse för varken den nya lyssnaren eller den inbitna fanatikern, finns det inget med låten som är tråkigt. De tassar in på reggaescenen redan från låtens start med en blygsam baktakt, vilket visar sig vara ett lyckat recept.

I en uppochner-vänd värld som står inför en oviss framtid är det en sak som är betryggande att veta – att Stones alltid är Stones.

Noel Gallagher släpper gammal Oasis-låt

Bildkälla: TT

Uppdaterad: 29 april, 2020 14:46

Noel Gallagher skriver idag på Twitter att han i sin coronakarantän snubblat över en CD med en gammal Oasis-låt, som enligt honom själv endast spelats på en soundcheck i Hong Kong för ca. 15 år sedan.

 

”As far as I’m aware there is only one version of this tune ”out there” from an Oasis soundcheck in Hong Kong about 15 years ago? I’m not sure whether the soundcheck version pre dates the demo as there’s no date on the cd.” skriver han på sitt twitter-konto.

 

Han skriver även att låten kommer att finnas online från och med midnatt för ”att njutas/bråkas om”.

 

Noel Gallagher var, tillsammans med sin bror, en del av rockbandet Oasis mellan åren 1991 och 2009. Oasis var enormt framgångsrika under 90-talet och har släppt flera stora låtar som ”Don’t look back in anger” och ”Wonderwall”.

AMC bojkottar Universal

Uppdaterad: 29 april, 2020 14:26

Efter att filmbolaget Universal beslutade att släppa alla sina nya filmer på biografer parallellt med streamingtjänster väljer nu amerikanska biojätten AMC att sluta visa deras filmer på sina biografer i Nordamerika, Europa och Mellanöstern.

AMC, som bland annat är huvudägare i svenska Filmstaden, skriver i ett öppet brev att sättet Universal planerar att släppa sina filmer efter att biograferna åter öppnar upp strider mot de bionormer som idag finns. Idag innebär bionormen att en film ska visas på bio i 90 dagar innan den ska finnas tillgängligt digitalt, vilket alltså inte kommer vara fallet om Universal släpper sina filmer digitalt parallellt med biosläppen.

 

ANC menar även att detta inte bara gäller Universal utan alla filmbolag som i framtiden bryter mot dessa överenskommelser.

 

Universals kommande premiärer är bland annat Fast and the furious 9 och Troll 2 – Världsturnén.

Eurovision i ny tappning

Uppdaterad: 29 april, 2020 14:03

I mars kom beskedet som alla Eurovisionfantaster bävat inför – tävlingen ställs in på grund av coronaviruset. SVT lovade att på något sätt skulle svenskarna få en Eurovisionfest, och nu lanserar man en hel Eurovisionvecka.

Svenskarna får sin eurovisionfest trots allt. I programmet “Sveriges 12:a” kommer svenskarna kunna rösta fram sina favoriter. Programmet kommer ledas av Sarah Dawn Finer. Hon har tidigare lett Melodifestivalen och hoppas nu att det nya programmet lockar lika många tittare.

 

-Det blir en kväll med kärlek, glädje, 25 tävlande låtar och roliga klipp. Programmet har ju inte gjorts tidigare så personligen tycker jag att det ska bli riktigt spännande med direktsändning, säger Sarah Dawn Finer till Aftonbladet.

 

Programmet är en del i SVT:s Eurovisionvecka, som startar lördagen den 9 maj med “Inför ESC”, där David Sundin och Christer Björkman tillsammans presenterar årets 41 bidrag. Där har svenska folket möjlighet att via Melodifestivalens app rösta fram 25 bidrag till finalen – “Sveriges 12:a”– där svenska folkets favorit ska utses.

 

Vinnarna från årets Melodifestival, The Mamas, kommer att uppträda live med sitt bidrag “Move”.

 

– De skulle ju ha varit i Rotterdam och tävlat om läget varit ett annat, så det känns väldigt fint att få hedra dem. De är ju våra vinnare i år, säger Sarah Dawn Finer, som även hon kommer att uppträda under kvällen.

 

ESC-veckan avslutas lördagen den 16 maj, med att SVT sänder “Eurovision: Europe shine a light”, ett två timmar långt hyllningsprogram tillägnat de artister som skulle ha tävlat i Rotterdam.

 

Way out west tar beslut senast mitten av maj

Bildkälla: Wikimedia Commons

Uppdaterad: 29 april, 2020 14:14

Festivalen Way out west är en av de få festivaler som ännu inte kastat in handduken till följd av coronaviruset. Nu meddelar arrangörerna att ett beslut om festivalen blir av kommer att tas i mitten av maj.

En efter en har sommarens festivaler ställts in. Sweden Rock, Roskildefestivalen, Lollapalooza, och senast Öland Roots är några av dessa.

 

En festival som däremot inte meddelat huruvida årets upplaga blir av eller inte än Way out West. Festivalen är planerad att äga rum 13-15 augusti med stora namn som Robyn, The Strokes och Bon Iver på scenerna i Slottsskogen i Göteborg. Det sena datumet är antagligen den största orsaken till att festivalen ännu inte ställts in.

 

Idag berättar Ola Broquist, arrangör på Luger, för DN att ett beslut om huruvida festivalen blir av eller inte kommer att tas senast i mitten av maj, men att det för varje dag som går verkar mer osannolikt att årets upplaga blir av.

SVT presenterar eget Eurovision-program

Bildkälla: Wikimedia

Uppdaterad: 29 april, 2020 14:01

Varje år samlas miljontals tittare ifrån hela världen spänt framför TV-apparaterna för att följa den årliga finalen i Eurovision Song Contest. Men till följd av den rådande coronakrisen meddelades det i mars att årets festival i Rotterdam blev inställd. Men för Sveriges alla ESC-fans kommer det nu att finnas ett substitut för att bota sitt Eurovisionssug.

Den 16 maj skulle årets upplaga av Eurovision Song Contest gå av stapeln, men som med mycket annat har även detta tvingats ställas in på grund av covid-19.

 

SVT har sedan tidigare meddelat att dom kommer att sända någon form av ESC-underhållning, och under gårdagen presenterades flera av programmen som kommer att visas under den så kallade Eurovisionveckan.

 

Den 9 maj kommer ”Inför ESC” att visas där David Sundin och Christer Björkman presenterar de 41 bidrag som skulle tävlat i år. Där kommer svenskarna att få rösta fram 25 finalister.

 

Därefter kommer ”Sveriges 12:a” sändas den 14 maj, med Sarah Dawn Finer som programledare. Programmet kommer visa de 25 bidragen som svenskarna röstat fram och tittarna får då rösta fram sin favorit. Detta kommer bli som en inofficiell festival eftersom det endast sänds i Sverige, men kan ses som lite av ett plåster på såren för alla ESC-fantaster.

 

Den 16 maj, alltså när den riktiga finalen skulle ha varit, kommer ”Eurovision: Europe shines a light” att visas på SVT1 och SVT-play. Programmet kommer att vara en två timmar lång hyllning till de artister som skulle ha tävlat i Rotterdam och kommer att sändas i hela Europa. Programmet kommer att ledas av samma programledare som skulle ha lett den riktiga finalen.

 

Förhoppningsvis blir detta ett plåster på såren för alla de ESC-fantaster som i år inte får uppleva sin älskade musiktävling.

Första namnen för Så Mycket Bättre är här

Uppdaterad: 29 april, 2020 12:38

I måndags blev det klart att Benjamin Ingrosso är klar för nästa upplaga av Så Mycket Bättre, och gör därmed duon Lili & Susie sällskap.

 

Under tisdagen kunde Aftonbladet avslöja att även Plura Jonsson kommer att medverka, och blir därmed årets första veteran.

 

TV4 siktar på att filma på Gotland i juni och programmet har premiär i höst.

Bollywood-skådisen Irrfan Khan död

Uppdaterad: 29 april, 2020 12:22

Den indiske skådespelaren Irrfan Khan har under morgonen avlidit i cancer.

 

Han var ett stort namn i Bollywood men gjorde sig även välkänd i västerländsk film i form av roller i filmer som bland annat Life of Pi, Slumdog Millonaire och Jurassic World.

 

Khans största roll var dock i den indiska filmen The Lunchbox, där han spelar en man som brevväxlar med en kvinna genom lunchlådor.

 

Khan blev 53 år gammal.

Nytänkande i filmindustrin under coronatider

Bild: TT

Uppdaterad: 29 april, 2020 12:30

I filmindustrin ser vi just nu stängda biografer och framskjutna premiärer och under den rådande coronakrisen har flera branscher tvingats till nytänkande.

I april 2020 skulle den 25:e James Bond- filmen, som även skulle bli Daniel Craigs sista, No Time to Die haft premiär, men den har nu skjutits upp till november i förhoppningarna om att biografer då står öppna igen. Den enda tillgången vi har till ny film idag är Netflix-originalen som ofta snabbt faller i glömska och sällan kammar hem bra recensioner eller nomineringar.

 

Även flera stora filmfestivaler runt om i världen har fått ställa in i år. Youtube har annonserat att dom kommer att streama filmer från 20 av världens största musikfestivaler. Bland dessa festivaler ser vi bland annat Cannes och Sundance. Detta kommer ske under namnet We Are One festival. Festivalen kommer att vara gratis och går av stapeln 29 maj. Alla intäkter kommer att gå till bekämpningen av covid-19.

 

Detta har fått Oscarsakademien att tänka om, och de presenterar nu ett gäng nya regler och bestämmelser inför 2021 års Oscarsgala. Bland annat handlar det om att streamade filmer nu får chansen att bli nominerade, dock bara tillfälligt tills biograferna i USA är öppna för besökare igen. Detta beror framförallt på att inga filmer idag kan ha premiär på biografer och att hela filmindustrin står still.

 

En stor ändring i kategorin för Bästa internationella film är att alla jurymedlemmar nu kommer ha möjligheten att streama filmerna, vilket innebär att flera internationella filmer faktiskt blir sedda innan en nominering eller vinnare utses. De medlemmar som vill rösta i kategorin måste gå med på att se ett visst antal filmer för att få lägga sin röst.

 

Ljudpriserna kommer också ändras och det totala antalet priser kommer att minska från 24 till 23. Detta efter att Bästa ljudredigering och Bästa ljudmix slås ihop till ett pris; Bästa ljud. Även kraven för att vara med och tävla i kategorien Bästa originalmusik ändras. Den nya bestämmelsen säger att minst 60% av musiken (80% i uppföljare) måste vara nyskriven till filmen.

 

Källa: Cnet