Göteborg NU - regionsartiklar

Tjejjour känner av ökad oro när gymnasium stänger

Arrangerad bild av man som slår kvinna. Foto: Anders Wiklund / TT

Uppdaterad: 26 mars, 2020 11:33

När gymnasium har distansundervisning till följd av coronaviruset finns det risk att unga kan få utstå mer otrygghet i hemmet. Detta är något tjejjouren Elina i Skövde befarar och redan sett tendenser till i sin verksamhet.

 

 

Reporter: Tove Christensen

Man anhållen för knivmord i Borås

Efter mordet försvann en misstänkt gärningsman in i ett villaområde. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Uppdaterad: 20 februari, 2020 17:46

En man i 20-årsåldern är anhållen på sannolika skäl misstänkt för mordet på en äldre man i Borås. Den avlidne mannen, som var i 70-årsåldern, knivhöggs till döds i närheten av en skola på tisdagen.

— Den anhållne är hemmahörande i Borås och bevisläget ser bra ut för att vara så tidigt i utredningen. Jag förväntar mig att kunna begära honom häktad inom de närmsta dagarna, säger kammaråklagare Martin Svensson till TT.

Flera högstadieelever, som var på väg hem under lunchrasten, blev vittnen till händelsen. En misstänkt gärningsman sågs gå från platsen efter dådet och polisen har tidigare uppgett man tror sig veta hur mordet gick till.

Det bekräftar också Martin Svensson.

— Ja, jag vill inte gå in på några fler detaljer men bevisningen talar starkt för att det handlar om en gärningsman, säger han.

Polisen söker kidnappad kvinna

Hanna Franzén/TT Polisen söker en kvinna som uppges ha blivit bortförd med bil i Lerum, öster om Göteborg. Arkivbild.

Uppdaterad: 19 februari, 2020 17:27

En kvinna uppges ha blivit bortförd med bil i Lerum, öster om Göteborg. Polisen utreder händelsen som ett misstänkt människorov.

Larmet kom vid 13-tiden på onsdagen. Vittnen såg att en blodig kvinna blev misshandlad av en man och intvingad i en bil, skriver Aftonbladet. Även vittnen till händelsen uppges ha blivit attackerade av mannen.

Vid 16-tiden hade bilen fortfarande inte hittats, enligt polisen.

– Det primära är att hitta kvinnan och bilen, säger Anna Göransson, presstalesperson på polisregion Väst, till GT.

Stor nätpedofilutredning på Snapchat

En man i Skövde utreds för utnyttjande av barn för sexuell posering. TT arkivbild.

Uppdaterad: 14 februari, 2020 11:21

Uppemot 70 barn kan ha utsatts för övergrepp av en man via Snapchat, rapporterar P4 Skaraborg.

Mannen i 30-årsåldern, hemmahörande i Skövde, har via appen kontaktat flickor 9–17 år och fått dem att skicka bilder med löften om pengar eller cigaretter.

— Har de väl skickat en bild så har han försökt få ännu fler bilder genom att hota att sprida de här bilderna, säger kammaråklagare Ylva Lundgren till radion.

Normalt försvinner bilder som skickas via Snapchat efter bara några sekunder, men mannen har även använt en annan app för att kunna spara bilderna.

Utredningen mot mannen inleddes i höstas då Stockholmspolisen efter tre anmälningar kunde spåra en ip-adress. Han greps i november och sedan dess har fallet vuxit.

— Allt eftersom polisen har gått igenom beslagen som vi gjorde hos honom, hans telefoner och datorer, så har vi hittat fler målsägare, säger Lundgren.

Polisen misstänker att uppemot 70 barn har utsatts och nu arbetar man med att identifiera och kontakta eventuella brottsoffer.

— Hittills har han erkänt det som han har blivit konfronterad med. Det är utnyttjande av barn för sexuell posering och sedan när det blir hot har jag bedömt det som grovt, säger Ylva Lundgren.

Mannen dömdes för våldtäkt mot en 13-årig flicka 2012.

Två till sjukhus – försökte rädda hästar

Pontus Lundahl/TT Larmet om branden kom in efter klockan tre på söndagseftermiddagen. Arkivbild.

Uppdaterad: 14 februari, 2020 11:07

Två personer fick föras till sjukhus sedan de försökt rädda hästar som riskerade att brännas inne i en lada mellan Borås och Fritsla i Västergötland.

Räddningstjänst och polis åkte på söndagen den övertända ladan, där det före branden fanns ett tiotal hästar.

—Hästar har brunnit inne, oklart hur många. Dessutom har hästar tagit sig ut och är lösa, så vi jobbar tillsammans med polisen för att fånga in dem, säger Fredrik Lovén, räddningschef på räddningstjänsten.

Trafikverket gick ut med en varning eftersom hästarna sprungit på riksväg 41. Släckenheter från fyra brandstationer var på plats för att skydda boningshuset nära ladan.

—Det är vad vi riktar in oss på nu, och det verkar gå bra, säger Fredrik Lovén. Räddningstjänsten fick kontroll på branden under eftermiddagen.

 

Två personer har förts till sjukhus med ambulans, men det är ännu oklart hur illa skadade de är.

—De försökte rädda så många hästar som möjligt, säger Fredrik Lovén.

En förundersökning med rubriceringen mordbrand har inletts.

—Vi ska utesluta att det är en anlagd brand, säger Martin Hallberg, vakthavande befäl vid polisen.

Hallberg summerar läget med hästarna som att ett antal har dött och ett antal klarat sig, men han kan inte precisera antalet.

Man hittad död efter båtolycka

Johan Nilsson/TT En man i 25-årsåldern som saknats efter en båtolycka i sjön Fegen i Svenljunga har hittats död. Arkivbild.

Uppdaterad: 14 februari, 2020 11:19

En man i 25-årsåldern som saknats efter en båtolycka i sjön Fegen i Svenljunga har hittats död. Mannen hittades av sjöpolisen på onsdagskvällen, skriver polisen på sin hemsida

Olyckan inträffade i söndags kväll. Två män hade gett sig ut för att fiska, men deras båt kapsejsade. En av dem, en man i 30-årsåldern, hittades svårt nedkyld vid strandkanten samma kväll, men hans liv gick inte att rädda.

Polisen utreder olyckan. En förundersökning om grov vårdslöshet i sjötrafik har inletts och den båt som hittats har tagits i beslag för en teknisk undersökning.

Område med rasrisk vaktas dygnet runt

Adam Ihse/TT Skredområdet i Lökeberg utanför Kungälv är fortfarande instabilt. Arkivbild.

Uppdaterad: 14 februari, 2020 10:50

Dygnet runt är väktare på plats för att stoppa eventuella besökare.

Tre månader efter det stora jordskredet vid Lökeberg, norr om Kungälv, är rasrisken i området fortfarande stor. Ett vaktbolag bevakar platsen dygnet runt och ser till att ingen olovligen tar sig in.

—Jag skulle inte vilja vara där inne. Jorden rör sig fortfarande, ibland kan man höra träd falla, säger väktaren Gonzalo Campos som är mitt i sitt tolvtimmarspass till SVT Väst.
Det var på morgonen den 13 november som marken plötsligt började röra sig och glida ut i havet. Kvicklera drog med sig ett hus och stora delar av strandtomten ner mot havet.

 

Nu krävs tillstånd för att få gå in i det skreddrabbade området, då Länsstyrelsen har gjort bedömningen att det innebär fara för liv och personlig säkerhet att vistas där. Det går i dagsläget inte att säga hur lång tid det kommer att dröja innan det är riskfritt att beträda området.

Elva skott sköts mot socialkontoret i Lysekil

Uppdaterad: 14 februari, 2020 10:22

Personalen har upptäckt att socialkontoret i Lysekil blivit beskjutet.

Totalt rör det sig om elva kulhål i en och samma fönsterruta, säger avdelningschef Marianne Sandsten på Socialförvaltningen till P4 Väst.
Troligen är det under helgen eller möjligen i början av veckan som någon tagit sig för att avlossa skotten mot kontorets fönster. Händelsen har anmälts till polisen som tills vidare betraktar det som skadegörelse. Beskjutningen tros ha skett med någon form av luftskjutvapen.

Enligt Marianne Sandsten finns det inte någon ökad hotbild mot socialkontoret.

Vänern tvångstappas efter regnmängderna

Källa: SVT

Uppdaterad: 14 februari, 2020 11:20

Vänern måste tvångstappas efter höstens och vinterns stora regnmängder. Enligt Vattenfall behövs åtgärden för att förebygga översvämningar, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Med start under natten mot torsdagen ökades mängden vatten som släpps ut ner mot Göta älv till 900 kubikmeter vatten per sekund, en ökning från omkring 800 kubikmeter per sekund.

I Lilla Edet kommer det att bli så att vi kör mer vatten bredvid kraftverket via dammluckorna. Stationen går redan för fullt och producerar så mycket el som den kan. Det här vattnet kan vi inte använda för elproduktion, så då spiller vi förbi, säger Magnus Carlson, produktionschef vid Vattenfall i Göta älv.

Så kallad tvångstappning ur Vänern brukar ske med några års mellanrum.

Nu var det väl några år sedan. Man kan väl säga att de senaste månaderna så har vi kört avtappning från Vänern, det vi kan köra genom kraftverken, säger Magnus Carlson.

SMHI varnar för mycket högt vattenstånd

MALMÖ 20200209 En stormspanare tar en selfie vid Sundspromenaden i Malmö när stormen Ciara drog in över södra Sverige på söndagseftermiddagen. SMHI har utfärdat en klass 2 varning för vindbyar på mellan 25 och 27 m/s i södra Sverige. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090

Uppdaterad: 14 februari, 2020 10:05

Tusentals elkunder blev strömlösa i samband med stormen som drog fram över Sverige under söndagskvällen och natten till måndagen.

Efter stormen varnar SMHI för mycket högt vattenstånd längs Västkusten

Det är väldigt höga nivå just nu, säger Lisa Lind, vakthavande oceanograf vid SMHI.
I Göteborg var vattennivån 120 till 130 centimeter högre än normalt på måndagskvällen.

I Uddevalla har det varit ytterligare några centimeter högre än så.
SMHI har utfärdat en klass 2-varning för mycket högt vattenstånd i Kattegatt och Skagerrak.

— Vi tror att det har kulminerat nu. Det håller på att sjunka undan under natten och tidiga morgonen, säger Lisa Lind.
Flera medier rapporterar om översvämningar längs Västkusten, bland annat skriver Bohusläningen om översvämningar i Uddevalla.

 

Tiotusentals hushåll blev utan ström under stormen. På kvällen var fortfarande drygt 1 400 strömlösa.

Stormen slog till med full kraft under söndagen. Den fällde träd och orsakade översvämningar och trafikolyckor. Flera tågsträckor i södra Sverige stängdes av och öppnades inte förrän runt lunchtid på måndagen. I Västsverige ersattes vissa tågsträckor med buss under större delen av dagen, på grund av hårda vindar.

Stormen orsakade vissa förseningar i flygtrafiken under måndagsmorgonen och ett fåtal inställda flyg från Arlanda flygplats, Bromma flygplats och Landvetters flygplats.

 

I söndags kväll kapsejsade en båt med två män som gett sig ut för att fiska i Svenljunga i Västra Götalands län. En av dem hittades senare vid en strand, men hans liv gick inte att rädda. Den andre mannen saknas fortfarande.

En färja slet sig från Visby hamn på Gotland under natten, men enligt polisen ska ingen person ha varit ombord.

Stormen nådde sin kulmen runt midnatt och följdes av ett lugnare väder. Men framför allt Bohuslän och Skåne fick fortsatt hårda vindar under dagen, om än inte lika kraftiga som i söndags.

SMHI varnar även för höga vattenflöden i stormens spår. Varningarna rör Kronobergs län och delar av Västergötlands län, Jönköpings län och Skåne.

— Det kom ju rätt mycket regn i Västra Götaland igår (söndag), så våra hydrologer utfärdade en varning som ligger kvar. Den gäller höga flöden i en del vattendrag, men det är klass 1-varningar, säger Lars Knutsson vid SMHI.
Flera broar stängdes i söndags, bland annat Öresundsbron. Den öppnades igen under natten till måndagen.