Göteborg NU - utrikesartiklar

The Rolling Stones nya singel gör ingen besviken

Bilden är ett montage. Fotot: Chris Pizzello/Invision/AP/TT

Uppdaterad: 29 april, 2020 15:34

The Rolling Stones imponerar stort med deras första originallåt sedan 2012. “Living in a ghost town” är baserad på inspelningar från 2019 och slutfördes av de snart 80-åriga legendarerna i år – på distans.

”Living in a ghost town” sätter ton och text på känslan av övergivenhet och nostalgi av en svunnen tid som inte längre finns. Hela låtens koncept förstärks med återkommande moll-ackord och bluestendenser. Att den också släpps mitt i en pågående pandemi, där stora delar av världen har stannat upp, gör att den träffar mitt i prick hos lyssnaren med den slagkraftiga titeln och upprepade raden – ”Living in a ghost town”.

I en värld som känns oförutsägbar och främmande kan det vara en tröst att en sak aldrig verkar ändras – Mick Jaggers råa, åldersoberoende röst. Som vanligt hör man inte alltid orden han sjunger, men det spelar inte någon roll – det är en ljuvlig lyssning ändå. Utan vidare bakgrundsinformation skulle bandets nya singel lika gärna kunna platsa på det kritiserade albumet ”Dirty work” från 1986. Den 35 år långa skillnaden spelar ingen roll – Jagger låter precis likadant då som nu. Även Keith Richards, 76 år gammal, riffar på som vanligt med några välplacerade licks här och var.

Soundet på singeln går åt ett groovy håll, med en rytmisk energi som gör det svårt att inte gunga med. Det ödesdigra munspelet ackompanjerat med en stämningsfull bakgrundskör bidrar till att en dystopisk känsla infinner sig hos lyssnaren.

Trots att ”Living in a ghost town” inte är en chockerande och överväldigande upplevelse för varken den nya lyssnaren eller den inbitna fanatikern, finns det inget med låten som är tråkigt. De tassar in på reggaescenen redan från låtens start med en blygsam baktakt, vilket visar sig vara ett lyckat recept.

I en uppochner-vänd värld som står inför en oviss framtid är det en sak som är betryggande att veta – att Stones alltid är Stones.

USA-korrespondenten om Bidens kvinnliga vice president-kandidater

FOTO: TT/Sveriges Radio

Uppdaterad: 29 april, 2020 15:15

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden har lovat att välja en kvinna som vicepresident om han vinner valet i höst. 78-åriga Biden skulle då bli den äldsta presidenten i USA:s historia vilket gör valet av vice president till extra intressant.

– Han vinner nog röster, snarare än förlorar, på att ha en kvinnlig vice president. Samtidigt är det så väntat att det kanske inte kommer ha så stor effekt, säger Sveriges Radios Washingtonkorrespondent Kajsa Boglind.

Globalt verkar de flesta sittande regeringarna bli mer populära under coronakrisen. Samma sak gäller i USA där president Donald Trumps förtroendesiffror har ökat en del under våren. Däremot har den förre vicepresidenten Joe Biden en klar ledning i opinionsmätningar mot Trump. Under de senaste 20 åren har ingen annan haft en så stor ledning mot en sittande president.

 

För en månad sedan lovade Biden att utse en kvinna som vice president. Kajsa Boglind förklarar att kvinnor är en viktig väljargrupp för demokraterna och att partiet hoppas kunna skapa extra entusiasm i den gruppen genom den första kvinnliga vice presidenten i USA.

 

– Många väljare hoppades på en kvinnlig presidentkandidat och med en kvinnlig vice president vill han mildra den besvikelsen. Då kanske också extra många går ut och röstar i höst. Amerikanska val handlar ofta om vem som kan få ut flest väljare till vallokalerna.

 

Det skiljer inte många år mellan Trump, 73, och Biden, 78. Men Boglind påpekar att det är en ovanligt hög medelålder och för Bidens del kan det bli extra viktigt med val av vice president.

 

– Han är ju gammal och tillhör därmed en riskgrupp i coronatider. Det är inte alls otroligt att en vice president skulle behöva rycka in, om inte annat tillfälligt.

 

Hur löftet om en kvinna vid hans sida påverkar väljarnas röster återstår att se. Boglind tror att det kan vara till hans fördel.

 

– Min bild är att demokratiska väljare tycker att det är viktigt med en kvinna. Men även en och annan republikan kanske kan bli nyfiken på något nytt som till exempel en kvinnlig vice president. Samtidigt är det så väntat så det kanske inte kommer ha så stor effekt.

 

De kandidaterna som Boglind uppfattar som starkast är bland annat Kamal Harris, Kalifornien-senatorn som också aspirerade till att bli partiets kandidat till presidentposten tidigare. Även Gretchen Whitmer som är guvernör i Michigan och Stacey Abrahams som var nära att vinna guvenörsvalet i Georgia i mellanårsvalet.

 

Klicka här nedan för att se tio kandidater till posten som Joe Bidens vice president.

 

Kvinnorna som kan bli Joe Bidens vice president

Kvinnorna som kan bli Joe Bidens vice president

Uppdaterad: 29 april, 2020 14:38

Om demokraternas presidentkandidat Joe Biden vinner höstens val kommer en kvinna vara vice president. Det lovade Biden under en debatt i primärvalet i mars månad. Här är tio av kandidaterna för posten Joe Bidens vicepresident.

 

 

 

Klicka på länken nedan för att läsa om Sveriges Radios Washingtonskorrespondent Kajsa Boglinders tankar kring Bidens löfte om en kvinnlig videpresident.

 

“Övervakning måste övervakas”

Här visas den norska appen "smittestopp". Foto: Heiko Junge, TT.

Uppdaterad: 29 april, 2020 14:30

Civilrättsorganisationer är oroade över teknik som används för att spåra smittspridningen. Det blir allt vanligare för länder att använda teknik för att spåra viruset. Ami Hedenborg, presstalesperson för Amnesty Sverige misstänker att övervakningen kommer missbrukas. 

– Personlig integritet och personlig sfär måste tas hänsyn till.

Att använda teknologin som ett vapen mot den rådande pandemin är något som flera länder i världen just nu gör. I Hongkong bär invånare ett armband som larmar om ägaren lämnar sin bostad, i Norge finns en app som larmar om du har varit i kontakt med någon smittad. Danmark håller på att ta fram en liknande app som Norge och i Sydkorea har det pågått en långtgående digital övervakning sedan pandemins början, för att minimera smittspridningen. I Sverige finns det planer på liknande appar, men det är ännu inget som är officiellt.

 

Kan hamna i fel händer

Petitionen som bland annat Amnesty Interntional och PEN international har skrivit under betonar vikten av transparens i en era av digital övervakning. Ami Hedenborg, presstalesperson för Amnesty Sverige, resonerar enligt samma linje som petitionen.

 

– Dessa inskränkningar måste vara nödvändiga, proportionerliga och det måste finnas en begränsning i hur länge det får användas.  Det vi tänker på som är viktigt i denna fråga är – vad händer sen? Om sådan här typ av data hamnar i fel händer blir det stora konsekvenser, för både stat och invånare.

 

Hon menar på att det allra viktigaste i en digital övervakning är att själva övervakningen också övervakas.

–  Att det finns en tidsbegränsning som är i relation till pandemin är jätteviktigt. 

 

Över 100 internationella civilrättsorganisationer går nu ihop och menar att skärpta regler krävs för denna typ av övervakning inte ska inskränka mänskliga rättigheter.

Den 20 april rapporterade DN om en teknik som redan används i t ex Singapore, som kan kringgå fallgroparna gällande övervakning och etik. Man skulle isåfall lagra data lokalt på mobilen, istället för på en server. Mobilerna ”pratar” direkt med varandra utan att information skickas via internet. Detta sker via bluetooth-signaler för att kunna garantera anonymisering. 

 

Tegnell öppen för användning av teknologi

– Vi kommer säkert så småningom att hamna i ett läge där smittspårning är en viktig bit för att fånga upp fallen vi har kvar. Då kan den här teknologin säkert vara av värde, sa statsepidemiolog Anders Tegnell vid en pressträff nyligen.

Dock är det inte en app  likt den norska ”Smittestopp” som ligger i startgroparna, utan en webbsida där folk själva får gå in och föra in symtom för att skapa en helhetsbild av Sverige.


FAKTA: Petitionen som är underskriven av fler än 100 civilrättsorganisationer trycker på statens ansvar i den digitala övervakningen. ”Detta är en extraordinär situation, men mänskliga rättigheter och lagar gäller fortfarande”, står det i uttalandet. Vi uppmanar alla regeringar att inte svara på COVID-19-pandemin med ökad digital övervakning om inte följande villkor är uppfyllda:” Därefter en lista med totalt åtta krav som bör följas. Bland kraven läggs stor vikt på transparens, tidsbegränsning och en garanterad säkerhet för användarnas data.

 

Så ser vardagen ut för svenskar runt om i världen

En överblicksbild över vart svaren i artikeln kommer ifrån. Grafik: Moa Haltorp

Uppdaterad: 30 april, 2020 10:07

Många svenskar befinner sig inte hemma i Sverige. Några kan inte ta sig hem, andra väljer att stanna där de är, och vissa är arbetslösa. Göteborg Nu har pratat med svenskarna om deras situation runt om i världen.

Josefin Eriksson, befinner sig i Melbourne. Foto: Privat.

Austalien

I Australien gäller total lockdown för invånarna och landet har varit stängt i ungefär två månader. Man får inte röra sig utomhus utan anledning och du får endast träffa en person åt gången. Australien har drygt 6 700 rapporterade fall av Covid-19 och 88 personer har rapporterats döda efter att ha smittats av viruset. Josefin Eriksson från Sverige har jobbat som Au Pair i Melbourne sedan januari 2019, men är nu i karantän tillsammans med sin värdfamilj. 

 

Hur ser restriktionerna ut i det landet du befinner dig? Finns det några förbud?

Vi är i lockdown och får inte gå ut. Man får bara gå ut om man ska till affären, träna eller till apoteket. Ibland har de poliser som kollar, och har man ingen rimlig anledning att röra sig utomhus får man böter på 1200 australiensiska dollar. 

  

Jobbar eller pluggar du?

Jag jobbar som Au Pair hos en familj i Melbourne, eller jobbade. När coronaviruset kom blev jag är arbetslös och får inga pengar. Ingen av mina värdföräldrar har sina jobb kvar. Men jag får bo kvar hos dem. Jag har sökt jobb på matvarubutiker, men inte hört något på över en månad. 

 

Hur länge har du varit där och hur länge har du tänkt att stanna? Kan du ta dig hem om du vill?

Jag kan ta mig hem, men det är jättedyrt. 20 000 svenska kronor, enkel resa. Jag känner ingen oro över att jag inte skulle kunna ta mig hem. Alla är i samma situation och har det jobbigt, så det känns okej. Men att sitta på andra sidan jorden och ha andra restriktioner än Sverige är tungt. 

 

Tom Engvall, befinner sig i Barcelona. Foto: Privat.

Spanien

I Spanien är restriktioner hårda och hela landet har suttit i karantän sedan den 14 mars. Nu börjar landet öppna upp så smått och barnen får nu vara ute och leka en timme om dagen. Spanien har över 230 000 rapporterade fall av Covid-19 och nästan 24 000 personer har dött i sviterna av viruset. För Tom Engvall har karantänen varit en utmaning. Han jobbar hemifrån och delar lägenhet med tre andra. 

 

Hur ser restriktionerna ut i det landet du befinner dig?

Det är väldigt hårda regler. För att vistas utomhus eller gå och handla måste du ha bevis, som ett kvitto, och skriva upp dig på en lista för att slippa böter. Några bekanta till mig var på väg till affären, och hade då såklart inga kvitton med sig. De fick böta 600 euro. 

 

Stöter du på några utmaningar dagligen?

Jobba hemifrån är en utmaning, speciellt när alla som bor i lägenheten också gör det. Sen känner man sig väldigt instängd efter en månad i karantän. Vi har varit noga med att hjälpas åt att hålla det rent och städat i lägenheten, annars hade det varit kaos.

Elin Rickardsson och Jonathan Lundin, kom just hem från en resa på Bali. Foto: Privat.

Bali

Elin Rickardsson kom just hem till Sverige efter att ha rest i Asien i två månader med sin pojkvän Jonathan Lundin. Sista destination på Asienresan blev Bali, och dagen efter de lyckats flyga hem till Sverige stängdes hela landet. Enligt ambassadens reseinformation har cirka 9 000 fall rapporterats i landet. Merparten av fallen är på Jakarta och andra delar av Java. Det finns troligtvis ett stort mörkertal av icke upptäckta fall av Covid-19 i Indonesien. 

 

Vad fanns det för restriktionerna på Bali?  

Från början var allting helt lugnt på Bali. Vi hörde om stressen och paniken i Sverige men det märktes inte av här. Efter en vecka stod vakter vid alla stränder och restaurangerna började bara sälja take away. Mot slutet kom en ny regel om att alla i Indonesien måste ha munskydd när de går ut. Utanför affärerna kunde man tvätta händerna, ta handsprit och fick sin temp tagen innan man gick in.

 

Hur gick det när ni skulle resa hem?

Ambassaden sa den 23:e mars att alla flyg från Indonesien skulle sluta gå om två dagar. Då började vi bli oroliga över att inte kunna ta oss hem. Vi försökte boka flera flyg hem men alla blev inställda. Till slut kom vi med ett plan och på flygplatsen sa dem att det här var det sista flyget som gick till Europa. 

 

Vilma Tammerström, befinner sig i Sydafrika. Foto: Privat.

Sydafrika

I Sydafrika har drygt 5 000 personer rapporterats smittade av Covid-19 och 93 bekräftade dödsfall har registrerats efter att ha dött på viruset. Vilma Tammerström berättar att de fattigaste personerna drabbas hårdast. Hon har jobbat som volontär på ett barnhem, och är bekant med de utsattas situation. Vilma har nu istället fått en fast tjänst på ett supportföretag och jobbar hemifrån. 

 

Stöter du på några utmaningar dagligen?

Jag har det ganska bra och jobbar hemifrån, jag har mat på bordet och kan inte klaga på det. Det finns de som har det så mycket värre. I kåkstäderna har det varit upplopp när regeringen delat ut mat, och det är mycket högre närvaro av militären i dessa områden. De skjuter med gummikulor mot befolkningen.

 

Hur länge har du varit där och hur länge har du tänkt att stanna? Kan du ta dig hem om du vill?

Jag hade en inplanerad resa till Sverige i april för att få träffa min familj men avbokade den resan. Såklart längtar jag tillbaka, och önskar att jag fick spendera sommaren i Sverige. Men jag måste stanna här för att ta hand om mina två kattungar. 

 

Jens Madsén, befinner sig i Nicaragua. Foto: Privat.

Nicaragua 

Nicaraguas president förnekar coronavirusets framfart och det finns inga regler eller restriktioner från regeringen. Landet har endast tretton rapporterade fall av Covid-19, men mörkertalet anses vara väldigt stort. Jens Madsén har varit i Nicaragua i en och en halv månad, och har varit fast på samma hostel i fem veckor. Det går inga flyg och de får ingen hjälp från UD. 

 

Hur ser restriktionerna ut i det landet du befinner dig?

Nicaraguas president säger att det finns totalt tretton fall i hela landet, men läkare här går ut på facebook och säger att det inte är sant. Det finns inga restriktioner, men vi har ändå valt en egen karantän. När man går in på supermarkets så får man handsprit och vi har märkt att den inhemska befolkningen blir rädda av att se västerlänningar. 

 

Känner du dig orolig att inte vara hemma i Sverige?

Jag känner mig inte rädd för corona men med tanke på hur landet hanterar det så blir man lite orolig. Jag tror att det kan explodera här, och då kan det gå fort. Man vet inte vad som kommer hända. 

 

Kan du ta dig hem om du vill?

Det är inga flygbolag som flyger sedan två veckor tillbaka. Gränserna är stängda till grannländerna och vi får bara vänta på att de börjar flyga igen. Jag vill ändå ta mig hem så snart som möjligt, men det är bara att vänta och se.  

 

Maja Ahlcrona, befinner sig i Fort Lauderdale. Foto: Privat.

USA

USA:s president har utlyst nationellt nödläge. De flesta delstater har fattat beslut om olika grad av begränsad rörelsefrihet. Maja Ahlcrona bor i Fort Lauderdale i Florida, USA. Hon åkte dit som Au Pair i september men förväntade sig inte att hon skulle sitta i karantän tillsammans med sin värdfamilj. 

 

Hur ser restriktionerna ut i det landet du befinner dig? 

Vi lämnar inte huset och är inne på sjunde veckan i karantän. Ändå är Florida inte de som haft hårdast regler. Det finns inga poliser som kollar upp vad man gör utomhus. Jag tog till exempel en cykeltur med en kompis men vi får absolut inte röra varandra. 

 

Hur länge har du varit där, och hur länge har du tänkt att stanna? Kan du ta dig hem om du vill?

Jag skulle komma hem under juli, men jag kommer åka hem mycket tidigare, om tre veckor. Min agentur hjälper mig hem med att boka en biljett, men jag vet inte vilken dag än.

Hagens advokat: Förväntar mig att han släpps

Tom Hagens advokat Svein Holden vid polisstationen för möte med sin klient Tom Hagen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix / TT

Uppdaterad: 29 april, 2020 13:32

Miljardären Tom Hagen misstänks för att ha dödat sin fru och iscensatt en avancerad kidnappning för att vilseleda polisen. I dag avgörs om han ska häktas eller inte.

Underlaget är “mycket tunt”, enligt Hagens advokat som anser att hans klient ska släppas.

Fallet med den försvunna miljardärsfrun Anne-Elisabeth Hagen tog en ny vändning när hennes make Tom Hagen greps av polis strax utanför sitt hem i Lørenskog i tisdagsmorse, misstänkt för mord eller medhjälp till mord.

Hagens hus har spärrats av efter gripandet och polis och hundpatruller har gjort eftersökningar i och utanför huset. Polisen har också varit på hans arbetsplats och setts vid hans stuga, rapporterar NTB.

 

Hagen själv förnekar brott. Hans advokat Svein Holden är hoppfull inför dagens häktningsförhandlingar i Nedre Romerike tingsrätt i Lillestrøm, och säger sig ha fått full insyn i all dokumentation i utredningen.

– Enligt min uppfattning är detta ett mycket tunt underlag för ett gripande, säger Holden till NTB. 

– Jag förväntar mig att tingsrätten kommer att släppa honom fri.

Nära kontakt

Försvinnandet klassades under flera månader som en kidnappning och enorma resurser lades på att hitta Anne-Elisabeth Hagen, men utan resultat. Tom Hagen hittade nämligen ett hotbrev med ett krav på en betalning av miljontals kronor i kryptovaluta samtidigt som han upptäckte att hans fru var försvunnen, enligt egen utsago. De så kallade kidnapparna har också använt sig av en digital plattform för att kommunicera med polisen och familjen Hagen.

 

Polisen ansåg att det var omöjligt att norska kriminella hade kapaciteten att genomföra ett liknande brott och riktade blickarna mot kriminella miljöer utomlands. FBI i USA, brittisk och tysk polis har varit inkopplade i fallet, liksom svensk och dansk polis, skriver tidningen Dagbladet.

Platser i Danmark där källor uppgett att Anne-Elisabeth Hagen hölls har genomsökts. Norsk polis har flera gånger varit i Sverige under ärendets gång och svensk polis har varit i nära kontakt med utredarna.

Ändrade teori

Anne-Elisabeth Hagen försvann i slutet av oktober 2018. Blodspår hittades inne i huset, buntband utanför och polisen misstänkte att hon förts bort mot sin vilja i en bil.

Förra sommaren ändrade polisen sin huvudteori från att hon blivit kidnappad till att hon dödats. Enligt tidningen Verdens Gang riktade polisen redan då misstankarna mot hennes make och satte in avlyssning i Tom Hagens bostad.

 

Polisen misstänker att Tom Hagen mördat sin fru och att han sedan har försökt vilseleda polisen. Han har flera gånger skickat mejl till polismyndigheten med teorier om potentiella gärningspersoner, skriver VG.

“Tunt underlag”

Men breven, kidnapparna och kommunikationen med dem misstänks alltså vara fabricerade av Tom Hagen.

– Det har inte varit en reell förhandlingsmotpart eller fråga om reella förhandlingar, sade polisinspektör Tommy Brøske efter gripandet på tisdagen.

 

Polisen har inte uttalat sig om några troliga motiv i ärendet.

Åklagaren kommer yrka att Tom Hagen häktas i fyra veckor. Häktningsförhandlingen i Nedre Romerike tingsrätt i Lillestrøm startade klockan 12 på onsdagen.

25 döda i brand på byggarbetsplats i Sydkorea

Många arbetare har omkommit i en brand på en byggarbetsplats i staden Icheon, Sydkorea. Foto: TT

Uppdaterad: 29 april, 2020 12:42

Minst 25 människor har omkommit och flera har skadats i en brand på en byggarbetsplats i Sydkorea, meddelar räddningsmyndigheter enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Alla som omkom i branden ska ha varit byggarbetare som byggde en lagerbyggnad i staden Icheon, runt åtta mil sydost om Seoul.

Räddningstjänsten uppger dock att antalet döda inte är fastställt ännu.

Enligt uppgifter till Yonhap kan branden ha orsakats av en explosion som inträffat under arbete med brandfarligt material på en våning under jord i byggnaden.

Frisk från corona – nu har Johnson blivit pappa

Boris Johnson och Carrie Symonds. Foto: TT

Uppdaterad: 29 april, 2020 13:26

Som Göteborg NU skrev om under tisdagen är Boris Johnson tillbaka på jobbet efter en tid med corona. Nu har den brittiske premiärministern blivit pappa för andra gången.

Kort efter beskedet om födseln börjar gratulationer strömma in till Johnson och partnern Carrie Symonds.

“Så glad för Boris och Carrie. Underbart att få ett ögonblick av ren glädje”, skriver hälsominister Matt Hancock på Twitter.

 

Johnson och Symonds har bott tillsammans på Downing Street sedan Johnson blev premiärminister i juli.

Boris Johnson har inte velat uppge hur många barn han redan har. Han har tidigare varit gift och har fyra barn tillsammans med Marina Wheeler. De meddelade i september 2018 att de separerat och de skiljdes tidigare i år.

Boris Johnson har nyligen tillfrisknat från covid-19 och kom tillbaka till jobbet i måndags. Symonds uppgav när Johnson lades in på sjukhus att även hon hade symptom som överensstämde med sjukdomen men att hon då inte testat sig. Hon ska sedan ha tillfrisknat snabbt.

Nyheten om att paret väntade barn avslöjades i slutet av februari på Symonds Instagramkonto. Där skrev hon att ett barn väntades i början av sommaren och att paret förlovat sig.

Tre döda i självmordsattack i Afghanistan

Tre människor har dödats i en självmordsattack utanför Afghanistans huvudstad Kabul. Foto: TT

Uppdaterad: 29 april, 2020 10:44

Tre människor har dödats och 15 skadats i en självmordsattack i provinsen Kabul i Afghanistan.

“En självmordsbombare utlöste sin sprängladdning bland civila i Reshkhor-området i distriktet Char Asiab i Kabul på onsdagsmorgonen”, meddelar inrikesdepartementets talesperson Tariq Arian i ett uttalande.

Dådet genomfördes drygt en mil från huvudstaden Kabul.

Det är inte klart vem som låg bakom dådet, som kom några dagar in i den islamska fastemånaden ramadan.

Bolsonaros nya polischef vän till familjen

Jair Bolsonaro. Foto: TT.

Uppdaterad: 29 april, 2020 10:45

De nära banden mellan Brasiliens president Jair Bolsonaro och den nya federala polischefen Alexandre Ramagem väcker uppmärksamhet sedan Bolsonaro anklagats för politisk inblandning i rättsväsendet.

48-åriga Ramagem fick uppdraget att leda säkerhetsarbetet vid Bolsonaros presidentvalskampanj 2018 efter att han blivit knivhuggen. Sedan i juli har han varit chef för Brasiliens underrättelsetjänst Abin.

Under tisdagen, då Ramagem godkändes på sin nya post som landets högste polischef, fick en bild som understryker de nära banden mellan honom och presidenten familj stor spridning på sociala medier. På bilden poserar Ramagem leende tillsammans med presidentens son Carlos Bolsonaro, kommunpolitiker i Rio de Janeiro, under en nyårsfest.

Ska utredas

Ramagem ersätter Maurício Valeixo, som Bolsonaro nyligen sparkade.

Avskedandet fick justitieminister Sérgio Moro att i fredags meddela sin avgång. Han anklagade då presidenten för att flera gånger ha sagt att han velat ha en polischef som personligen kunde ge honom viss information, samt för att ha uttryckt oro för vissa särskilda utredningar.

Åtminstone två av presidentens söner har nämnts i olika utredningar.

Moro, som med sin bakgrund som domare setts som en symbol mot korruptionen, sade att han aldrig tidigare sett politisk inblandning i rättsväsendet på det sätt som Bolsonaro eftersträvat. Högsta domstolen har gett klartecken till en utredning av anklagelserna.

Behåller visst stöd

Presidenten avfärdar Moros påståenden. Han försäkrar också att den federala polisen kommer att kunna verka utan inblandning från regeringen.

Turerna har väckt debatt om riksrätt, bara fyra år efter det att expresidenten Dilma Rousseff avsattes genom en sådan process.

I en opinionsmätning från institutet Datafolha i måndags svarade 45 procent att de anser att Bolsonaro bör ställas inför riksrätt medan 48 procent var emot.

33 procent av de svarande ansåg att presidenten antingen gör ett bra eller mycket bra jobb.