Blåmusslor längs Västkusten innehåller nervgift

Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix / SCANPIX

-Varje år den här tiden så brukar vi ha algblommningar. Och det betyder då att det är mikroskopiska alger som tillväxer i stort antal. Det som är skillnaden i år det är att det var den här algen som kan producera nervgifter, och då går man ju ut med en varning direkt, säger Anna Dimming, marinbiolog på enheten för vattenmiljö.

Det finns flera olika sorters giftiga alger, men det är första gången man träffar på så höga halter av just den här.

-Det som är vanligast är diarréframkallande alggifter, men vi följer ju upp dem hela tiden och då är det mest att man får problem med magen, kräks kanske och så. Men just de här halterna som vi hade nu då, den här algen, har vi aldrig haft så mycket innan. Så det var ju alarmerande, men vi tror att det beror på att det har blivit lite varmare i vattnet, säger Anna Dimming.

Så vad händer om man äter de här musslorna?

-Ja, det är faktiskt så när jag pratar med plankton-experterna på SMHI så säger de att det dör ungefär 1-2 personer i världen av såna här alggifter, just den här sorten då. Men det har aldrig hänt i sverige innan. Det har förekommit någon förekomst i Skandinavien men det var ju länge sen. Men sen vet vi inte vad som händer när det blir varmare i vattnet om det blir fler blomningar eller om det här bara var en tillfällighet. För så kan det också vara, är det väldigt gynnsamma förhållanden för just en specifik alg så kan de ju blomma, men sen kanske det inte händer på tio år igen, det vet vi ju inte, förklarar Anna.

Och det är inte bara privatpersoner som påverkas. Nästan alla musselodlingar på västkusten är även de just nu stängda. Hur länge det kommer fortsätta vara såhär, det vet man inte.

-Många är ju rädda att det här ska hålla i sig, men det varierar. Och vi har ju haft såna här blomningar innan, men kanske inte riktigt såhär höga halter. Men det kommer och går, och det gäller att hålla sig uppdaterad om man ska plocka själv. Annars så finns det kontrollerade, giftfria i handeln, säger Anna Dimming avslutningsvis. 

Alice Nordevik

 

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar