Partierna fortsatt oeniga om tiggeriförbud

 

Debatten om tiggeriförbud har återigen blossat upp efter att Amnesty startat en kampanj för att försöka stoppa de kommuner som infört, eller planerar att införa ett förbud. I mitten av december beslutade högsta förvaltningsdomstolen att det skulle vara tillåtet att införa lokala tiggeriförbud. Därför har Sverigedemokraterna nu lämnat in en motion om att förbjuda tiggeri på utvalda platser i staden.
– Alla nyktra politiker borde vara för detta. Alla borde ta sitt ansvar, säger Jörgen Fogelklou, ordförande för Sverigedemokraterna i Göteborg.

Majoriteten av svenskarna är för ett tiggeriförbud. Enligt en undersökning från Novus från 2018 är 6 av 10 svenskar för, medan 2 av 10 är emot. I många kommuner driver nu Sverigedemokrater frågan och Göteborg är inget undantag.

SD saknar tillräckligt med stöd
Men Sverigedemokraterna saknar stöd från övriga partier i kommunen. Moderaternas press-och kommunikationschef Caroline Karlsson säger att partiet inte driver frågan. Detta håller Moderaternas ordförande i Göteborg, Axel Josefson, med om. Han lägger dock till att partiet stödjer ett tiggeriförbud men att det inte stöds av Alliansen i Göteborg.
– Om det skulle bli skarpt läge i kommunen så kommer vi stödja Alliansens linje. Vi driver inte frågan om ett tiggeriförbud just nu, säger Josefson.

När GöteborgNu når Demokraternas pressekreterare Jan-Olof Ekelund, förklarar han att partiet ännu inte har bestämt sig.
– Jag vet att det finns röster både för och emot inom partiet, så vi har inte riktigt satt ner foten än.
Enligt Ekelund har Demokraterna observerat att den förra regeringens tiggerisamordnare Martin Valfridsson, efter att ha varit emot ett nationellt tiggeriförbud, nu svängt i frågan.
– För oss är detta en riksfråga.

Enligt Amnesty kommer ett förbud bara öka klyftorna
Amnesty internationals talesperson för diskrimineringsfrågor, Johanna Westeson, säger i en intervju till SVT att ett tiggeriförbud bara kommer bidra till en ökad utsatthet för redan utsatta människor.
– Det har ingen potential att hjälpa dem till ett bättre liv.

Sverigedemokraternas förslag gäller inte hela Göteborg, utan en rad utvalda platser. Jörgen Fogelklou, ordförande för Sverigedemokraterna i Göteborg, menar att det finns en fara att problemet kommer förflyttas när förbudet bara gäller vissa platser. Men han tycker att det signalerar att det är onödigt att tigga i Göteborg.
– Vi har kommit fram till ett tjugotal platser. Folk kommer inse att det är onödigt att komma till Göteborg och tigga, säger Fogelklou.
GöteborgNu har försökt nå Amnesty Göteborg för en kommentar.

 

Text & bild: Ola Palmström & Fredrik Lindblom