Nytt initiativ hoppas locka fler kvinnor till IT-branschen

Initiativtagarna bakom projektet är de tre kvinnorna, Nataly Duyko, Jessica Mitrosbaras och Kim Helgius, vill upplysa olika initiativ som finns för kvinnor i teknikbranschen. Nu hoppas de att Female Network Forum ska föra kvinnor samman inom branschen.

–Det fattas en mötesplats för alla kvinnliga nätverk i Göteborg, inriktningen blev därför en gemensam plattform istället för att skapa ett nytt kvinnligt nätverk säger Jessica Mitrosbaras.

De vill även bidra till att framtiden ser mer homogen ut inom branschen. Mångfald och jämlikhet är viktigt för att skapa bra strukturer och balanser inom alla teknikföretag. Fördomarna kan vara många, till exempel behöver det inte betyda att man sitter och programmerar flera timmar i sträck i ett mörkt rum. Det finns så många olika titlar eller arbetsuppgifter inom teknik, till exempel, projektledning, utvecklare eller designers.

–Vi vill även utesluta känslan av ensamhet för kvinnor på olika arbetsplatser, att fler kvinnor finns i samma projekt, eller inom företaget. Kvinnor behöver förstå hur roligt det är med teknik, säger Nataly Duyko.

Till det första evenemanget som hålls den 27 februari så är fyra kvinnliga IT-nätverk representerade denna kväll, Women in IT, WiTech, Sigma Smart Women Society och Pink Programming. För att inspirera alla kvällens deltagare så står Susanne Staaf och Kristina Lagerstedt på scenen. Dessa två kvinnor startade ett biomedicinskt företag företaget finns idag med på Ny tekniks lista för andra året i rad. De har även blivit utnämnda till en av världens ledande teknikinnovatörer av World Economic Forum.

–Vi trodde att det max skulle vara runt 70 kvinnor som skulle vara intresserade av detta evenemang. Nu är vi uppe i 300 ansökningar, det är så roligt och inspirerande, det märks att det behövs, säger Kim Helgius.

För att kunna lösa kompetensbristen i framtiden och kunna presentera både kvinnligt och manligt perspektiv i branschen har flera bolag och föreningar satsat på att göra IT till en mer attraktiv bransch för just kvinnor.

–Vi ser en stor potential och styrka i denna plattform för kvinnliga nätverk i Göteborgsregionen. Det kommer att ge kvinnor en större möjlighet att hålla sig informerade om vad som händer samt inspireras och skapa nya kontakter i teknikbranschen. Synergieffekterna är många,säger Jessica Mitrosbaras.

Reporter: Åsa Älvetjärn